Диана Ванчева

Стартира приемът на проектни предложения по мярка 9 - Учредяване на групи и организации на производители от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Готови и утвърдени са и насоките на министерството. Парите за приема ще бъдат 7 563 679 евро.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ на година за група или организация ще е до 100 000 евро. Признатите през 2018 г. ще могат да искат подпомагане за същата година.

Размерът на подпомагане ще се изчислява на база на стойността на реализираната продукция

Крайният срок за подаване на проекти е 20 август.

Кандидати се обаждат, че доста неща не са им ясни. Да знаят, че своите въпроси могат да зададат до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектните предложения.

Тези, които до крайния срок ще представят бизнес план, още да знаят, че финансовата помощ ще бъде само под формата на фиксирано годишно плащане и ще се определя като процент от стойността на годишната реализирана продукция по следния начин:

за първата година след признаване - 10%,

за втората година след признаване - 9,5%,

за третата година след признаване - 9 %,

за четвъртата година след признаване - 8,5%,

за петата година след признаване - 8%.

Казус:

Признати групи, които в периода на изпълнение на представения бизнес план са признати за организации, могат да продължат да получават подпомагане по реда на одобрените насоки от МЗХГ, но за не повече от 5 г. от признаването им като група.

Казус 2:

Малцина фермери са наясно, че размерът на парите се одобрява за всяка от 5-те години въз основа на земята, с която участват в групата или организацията, и прогнозната продукция от нея или животните, с които членуват.

Важно:

Крайният срок за изпълнение на проекти е 15 септември 2023 г.

Оценките и класирането ще се извършват от оценителна комисия, а в случаите на предварителна оценка - от комисия, назначена с акт на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие".

Казус 3:

Предварителна оценка щеима, ако размерът на заявената финансова помощ на всички подадени проектни предложения надхвърля разполагаемия бюджет.

След това ще има оценка на административното съответствие и допустимостта - за документите, а на финала - техническа и финансова оценка.

Важно:

Кандидатите, чиито проекти са предложени за отхвърляне могат да подадат възражения срещу това решение пред изпълнителния директор на ДФЗ - РА в едноседмичен срок от съобщението в ИСУН 2020.

Критериите за подбор на проектни предложения:

Започва се от проекти, които се изпълняват в секторите животновъдство и плодове и зеленчуци - 30 точки.

Проектни предложения, подадени от признати групи или организации на производителите съгласно заповед на министъра на земеделието, храните и горите, в които не по-малко от 50% от членовете на групата или организацията е съставена от млади фермери - 10 точки.

Проекти, в които не по-малко от 50% от членовете на групата или организацията на производителите са подпомогнати по подпрограмата за малки стопанства - 10 точки.

Проектни предложения, подадени от признати групи или организации на производителите съгласно заповед на министъра на земеделието, храните и горите, в които не по-малко от 50% от членовете на групата или организацията на производителите имат сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подпрограмата за малки стопанства - 10 точки.

Проекти, в които е заложено да има обмяна на опит и обучения - 20 точки.

Когатно кандидатитеса заложили в своя бизнес план, че ще провеждат посещение с обмяна на опит с чуждестранни групи или организации на производителите, признати в същия сектор като техния - 20 точки.

Проекти, в които кандидатите, в бизнес плана си са заложили обучения, допринасящи за по-доброто използване на природните ресурси, околната среда, климата и иновациите - 10 точки.

Могат да се съберат общо 70 точки.

Ще се подпомагатн проекти с не по-малко от 10 точки по критериите за подбор.

Важно от процедурата:

Кандидатът трябва да посочи електронен адрес, който да е асоцииран към профила му в ИСУН.

Не трябва да го променя в периода на кандидатстване и оценка.

Най-фаталните срокове

За дата на получаване на кореспонденцията и уведомленията се счита датата на изпращането им чрез ИСУН.

Сроковете започват да текат за кандидатите и бенефициентите от изпращането на съответната кореспонденция и уведомление от оценителната комисия в ИСУН.

Това може да се окаже фатално важно, когато някои искат да подават възражения или да водят съдебни дела.

Кандидати, които не са регистрирани в Интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК) преди подаване на проектното предложение в ИСУН, трябва да заявят в областната дирекция на фонда искане за регистрация в ИСАК.

Промяна от 2018 г

Според наредба 12 от 2015 г., която беше изменена и допълнена в Държавен вестник бр.34 от 20 април 2018 г. организациите на производители на земеделски продукти, асоциациите на организации на производители и междубраншовите организации се признават от министъра на земеделието, храните и горите в един от следните сектори:

зърнено-житни и маслодайни култури;

медицински и етеричномаслени култури;

зърнено-бобови култури;

технически култури;

картофи;

месо и вълна;

мед и пчелни продукти;

винено грозде;

яйца;

копринени буби;

живи дървета и други растения, луковици, корени и други подобни, рязан цвят и декоративна растителност;

семена и посадъчен материал.

Междубраншови организации се признават от министъра на земеделието, храните и горите по реда на тази наредба и в сектора на плодовете и зеленчуците.