Листните въшки са причинители на редица вирусни заболявания

Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ - БАН

През изминалия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от неустойчиво и топло време с локални интензивни валежи.

През следващия срок, от 21 до 27 юни, времето ще бъде нестабилно, като се очакват чести валежи и понижение на температурите. Остава вероятността за градушки и евентуални поражения по земеделските култури.

Зимните житни култури, засети в агротехнически срок, ще са във фазите восъчна и пълна зрелост. При по-късно засетите есенници ще наблюдаваме преход от млечна към восъчна зрелост.

При слънчогледа ще се осъществява листообразуване и бутонизация, а при царевицата - листообразуване.

Метеорологичните условия и през този период ще поддържат опасността от заразяване с мана по лозите и зеленчуковите култури. При овощните видове ще вреди източният плодов червей, има опасност от развитие на брашнеста мана и струпясване по плодовете.

Топлото и сухо време в края на май и началото на юни беше благоприятно за намножаването на популациите на листни въшки. Те са причинители на редица вирусни болести по зеленчуковите култури.

При доматите сериозни вреди нанася леталната некроза (чернилката), която се разпространява чрез листните въшки. Всичко това налага борба с преносителя. Симптомите на заболяването са дълги черни ивици по стъблата. Младите връхни части на растението завяхват и се накъдрят, появяват се кафяви петна по листата. По плодовете болестта се изразява с появата на хлътнали сивкави петна. Засегнатите растения трябва да се изкоренят и отстранят.

Подходящи условия за третирания срещу болести и неприятели ще има през първия ден от следващия седемдневен период, когато се очаква да има повече слънчеви часове.