Ще се гарантират условия за равнопоставеност на големите и малки производители

Правителството прие промени в наредбата за условията и реда за прилагане на схема за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“.

С измененията ще бъдат създадени условия за равнопоставеност и недискриминация между кандидатстващите за доставчици по схемите производители и търговци. Ще бъдат приоритизирани местните продукти с български произход и се прецизират критериите за избор на заявител, по начин, който да гарантира изпълнението на целите на схемата и създава условия за равнопоставеност на големите и малки производители.

С Постановлението се правят несъществени промени в наредбата, свързани с частична промяна - в критериите за избор на доставчици по текущия прием на заявления за кандидатстване и одобрение по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Предвидените в проекта критерии са насочени и към гарантиране високо качество на раздаваните на децата и учениците продукти, каквито са сертифицирането на млечните продукти по стандарта БДС, както и по други утвърдени международни стандарти за качество.