Възрастните насекоми представляват пеперуди с размери 30-45 мм, оцветени в различни нюанси - от кафяво до жълто-сиво. Предните им криле са с петна и зигзаговидни ивици. Повредите по растенията се причиняват от ларвите (гъсениците) на нощенките. Те са активни през нощта, откъдето носят името си.

Нощенките се разделят на две групи - подземни и надземни. Подземните нощенки повреждат основно подземните части на растенията, а надземните - надземните (вегетативни, генеративни).

Борбата с подземните нощенки е трудна поради скритият им начин на живот. Чрез унищожаване на плевелната растителност, качествено провеждане основната и вегетационните обработки се унищожава значителна част от гъсениците и какавидите на нощенките.

От надземните нощенки най-опасен вредител по зеленчуковите и полските култури е памуковата нощенка. Тя е многояден вид и напада над 100 вида диви и културни растения. Гъсениците на памуковата нощенка повреждат: памука, царевицата, тютюна, доматите, пипера, патладжана, граха, фасула и др. Те са оцветени в различни нюанси – от тревистозелено до кафяво.

Как да се справите с опасните вредители, четете в новия брой на „Български фермер“ от 21 юни.