В последно време все повече хора си вземат за домашен любимец декоративно порче заради привлекателната муцунка, смешно държание и весели игри.

Но не трябва да се забравя, че и в домашни условия декоративните порчета не променят хищната си същност

Порчетата наистина са високосоциализирани животни, които охотно контактуват с хората и с други порчета и обожават съвместни игри. Само че няма как да ги превърнете в пухкаво котенце, което се гали на непознати хора.

Какво трябва да знаете, преди да вземете у дома декоративно порче?

Първо, те винаги отстояват територията си и показват нрава си - пак като предупреждение: нека натрапникът да знае кой е собственикът. Затова всички гости може да се "запознаят" с ноктите и с острите зъби на порчето.

Второ, дори по време на игра порчето предпочита да пуска в ход зъбите си. Не защото е лошо, не от желание за победа, а просто защото порчетата така играят. Те ще тичат след стопанина си въщии, ще го хапят за петите, проявявайки по този начин желанието си за игра. По тази причина може и да ухапят дете или друго животно за да го поканят да играе с него. Другото животно може да възприеме походката на порчето (с извит гръб) като заплаха и дори най-спокойната котка или куче в отговор заема бойна позиция.

Трето, порчетата постоянно трябва да бъдат наблюдавани

Ако бъдат оставени да играят сами, може да разкопаят пръстта в саксиите, да обърнат кофата за боклук и да направят още куп поразии.

Порчетата наистина умеят да се развличат,но едва ли това ще ви хареса.

Когато спят, са прекрасни и...безопасни
Когато спят, са прекрасни и...безопасни
Като всички домашни любимци обичат да играят
Като всички домашни любимци обичат да играят
Обикновено порчетата успяват да намерят бързо общ език с големите кучета
Обикновено порчетата успяват да намерят бързо общ език с големите кучета