Кокосовото мляко много се използва в източната кухня. То придава на готовото ястие изисканост. Не трябва да се пренебрегва и факта, че млякото е богато на витамини и полезни микроелементи, които са извлечени от кокоса.
Вкусът на млякото чудесно хармонира с този на бананите, портокали, манго и плодови салати. Често го прибавят към изискани коктейли и сладкарски изделия. От него се приготвят екзотични супи от морски дарове и пилаф.
Кокосовото мляко е особено ценно за онези, които имат алергия към млечни продукти или спазват пости. Приготвянето на кокосово мляко в домашни условия съвсем не е сложно. Ще са ви нужни кокосови стърготини, които можете да намерите във всеки хранителен магазин.
Кокосовите стърготини се накисват във вода за 6-12 часа, за да омекнат. Гъстата кокосова маса се залива с чиста вода (обикновено на чаена чаша кокосови стърготини се добавят 3-4 чаши вода). С помощта на блендер се разбива до еднородност. Полученото кокосово мляко се прецежда през няколко пласта марля.
Кокосово мляко може да получите и от пресен кокос.
За целта меката бяла част се настъргва или се разбива с блендер. Залива се с вряла вода в същото съотношение, както по-горе. След половин час можете да прецедите, а кокосовата маса да я изстискате.
Коментари