По-ниска от 15 C температура по време на повечето дни от цъфтежа на лозите винаги пречи на опрашването.

Какви са вариантите

Ако лозата е под южната стена на къща или на стръмен южен склон, тогава температурата на въздуха се повишава през деня, така че проблемът с ниските температури се решава сам. Но в някои години дори изгодното местоположение на лозето не го спасява от последиците от студа.

Ако е имало непрекъснати валежи, включително мъгли, по време на цъфтежа - те също са голяма пречка за опрашването.

Ако лоза или асма е в силна сянка - дере, северозападен склон, до високи дървета, това също увеличава ефекта от ниските температури при опрашването.

Комбинацията от висока температура и ниска влажност също пречи на добро опрашване.

При пълно отсъствие на вятър опрашването също страда - защото основният носител на цветен прашец е вятърът.

Ситуацията се влошава и когато лозите са в "глух ъгъл" на двора или вилата, който е без вятър и течение. В този случай е възможно изкуствено да се направи вятър със стара вентилаторна пръскачка.

При хладно, облачно и дъждовно време през периода на цъфтежа оплождането на цветовете също е нередовно. А както казахме, при под 15 градуса оплождане не става

За да плододават редовно сортовете с функционално женски цветове, те трябва да бъдат опрашени с фертилен прашец от сортове с нормални (двуполови) цветове.

Затова лозите от сортове с функционално женски цветове, като Чауш, Черна разакия и др. са били засаждани в близост с лози от сортове с нормални цветове - за да се улесни тяхното оплождане.

Изкуственото опрашване се налага именно при Чауш, Червена лисича опашка, Черна разакия, Фоча и др.

Следствие от опрашване при неблагоприятно време
Следствие от опрашване при неблагоприятно време