Прасковеният клонков молец или анарзията може да се намери във всички райони, където се отглеждат праскови и кайсии. Неприятелят напада още слива, бадем, вишна, череша и джанка.

Вреди гъсеницата

При напускане на зимните убежища гъсениците започват да се хранят с пъпките, с кората в пазвите на клоните и др. Една гъсеница поврежда 2-3 пъпки, като предпочита листните.

След това преминава по летораслите, вгризвайки се през върха на пъпката в сърцевината им, което причинява увяхване на връхната част, клонката. Една гъсеница поврежда последователно по 3-5 леторасъла.

Освен това гъсениците се вгризват в плодниците на цветовете и в младите плодчета на прасковата, кайсията, сливата и бадема, които изцяло унищожават без кожицата. Една гъсеница поврежда 1-2 плодчета.

Има 3-4 поколения

В момента все още летят пеперудите от първо поколение. Те са активни привечер и нощем. Денем се крият под листата, под бучките пръст, в пукнатините на стъблото и клоните на дърветата и другаде.

Гъсениците се излюпват от началото на юни до началото на втората половина на август. Те вредят по плодовете на по-късните сортове праскови.

Пеперудите от второто поколение летят от края на юни - началото на юли до средата на август. Гъсениците от това поколение се хранят с месестата част на плодовете.

Пеперудите от третото поколение летят през август до средата на октомври. Те снасят яйцата си по кората, най-често в основата на клонките и около разклоненията им, между люспите и основата на листните пъпки и по-рядко на плодните. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете или вътрешността на пъпките и презимуват втора и трета възраст в копринено пашкулче.

Борбата е трудна

Борбата с прасковения клонков молец се затруднява, защото развива много поколения. Това налага да се водят постоянни наблюдения за появата му и извършват пръскания.

Добри резултати, за намаляване на повредите от презимувалите гъсеници, се получават при закъсняло зимно пръскане.

През пролетта трябва да се направят две пръскания.

Първото се провежда непосредствено преди разпукването на цветните пъпки, когато гъсениците започнат да напускат зимните си убежища.

Второто се прави след прецъфтяването.

Може да използват някои от следните инсектициди: вазтак нов 100 ЕК - 0.015%, дурсбан 4 ЕК - 0.15%, нуреле дурсбан - 0.05%, суми алфа 5 ЕК - 0.02% и др.