При големи пчелини и при едновременно роене пчеларят не може да следи излитането на всички роеве. Защото някои са се заловили нависоко и са отлетели надалече.

Но роевете могат да бъдат принудени да влязат в тръвна или специална роеловка. Важното е и двете пособия да са добре почистени преди това!

Как да се хване роят? Проследява се излизането на първия рой и целта е да се хване майката. Това не е трудно, защото тя пропълзява пред входа на кошера. Вече хваната, майката се поставя в клетка. След това клетката се поднася към летящите роеви пчели и те започват да се трупат по нея.  Постепенно роят се увлича към някой нисък клон. Там се закрепва празна тръвна и клетката се поставя в нея.

Когато навлязат по-голяма част от пчелите, майката се освобождава и след като роят е "прибран", преди още всички пчели да са влезли вътре, тръвната се привързва с платно и се пренася в тъмно помещение до вечерта.

Важно! На мястото на отнесената тръвна трябва веднага да се постави празна. Следващият рой, който излиза от друг кошер, се увлича по неприбралите се пчели от вече хванатия рой - те продължават да летят на същото място, и вторият рой също се поселва във втората празна тръвна.

По този начин през деня могат да се хванат няколко роя.