В страната ни ще бъдат предложени най-новите сортове твърда пшеница Реядур, Райлидур, Церера, Сая и Хеликс.

Те имат висок генетичен потенциал за добив и отлични технологични и кулинарни качества, обясниха специалистите на проведения преди два дни в Института в Чирпан открит ден на житните култури.

Там бяха представени от ас. Рангел Драгов и други сортове твърда пшеница – селекция на института, както и от международния генофонд от 15 страни.

Доц. д-р Виолета Божанова обясни какво е състоянието и какви са перспективите на твърдата пшеница като традиционна култура за България.

Тя съобщи, че продължава работата по селекциониране на нови сортове с висока продуктивност и качество на зърното, които са високо адаптивни и подходящи за непрекъснато променящите се агрометеорологични условия.

Димостенис Катсис от гръцката фирма "Агроланд", който отглежда 4 сорта твърда пшеница, селекция на ИПК Чирпан, в района на централна Гърция, заяви, че е доволен от избора си.