Много често, като избират коте, бъдещите стопани обръщат вного внимание на окраската на козината му. Например някой търси чистобяло създание със сини очи и тогава наличието на малки сиви петънца в областта на главата му го разочарова. Въпреки че развъдчиците твърдят, че окраската му ще се промени и порасналата котката ще бъде чисто бяла. Това истина ли е? Действително ли окраската на козината се променя в процеса на растеж на животното?

Трябва да знаете, че абсолютно бели котета се раждат много рядко. Най-често малките се появяват на бял свят с малки сиви или дори черни петънца в областта на главата. Но когато котето навърши 9-месечна възраст, тези петънца ще изчезнат и козината на възрастната котка ще стане белоснежна

Родените черни котета може да имат размит рижав оттенък, със сребристи или бели косъмчета, със светло подкосмие или сива яка. Но това съвсем не означава, че тази окраската ще се запази.

Кога котето ще получи натурална черна окраска? Ще можете да се радвате на много черно коте, когато навърши 12-18 месеца.

Сивите пък котета в детството си може да имат изразена раираност, но след смяната на детската козина, оттенъкът става равномерен - без намек на райета.

Някои котки трябва да станат на 1-1,5 година, за да стане ясно какъв ще е цветът на козината им
Някои котки трябва да станат на 1-1,5 година, за да стане ясно какъв ще е цветът на козината им