Причини за попадане в суровината на несвойствени и ароматни вещества

Освен най-важните хранителни вещества (мазнини, белтъци) на качеството и стойността на произведената млечна суровина влияят неговите органолептични и микробиологични свойства. Промените, обусловени от храненето, могат значително да повлияят на качеството на млякото заради преминаването на ароматните и вкусовите свойства на фуражите в млечната суровина.

Негативно се отразява и използването в храненето на окислени (гранясали) фуражи.

Причини за попадане в млякото на несвойствени ароматни и вкусови вещества:

Прекият контакт на млякото с въздуха в краварника - особено в топло състояние (току-що издоеното) млякото поема миризмите на помещението заедно с миризмата на фуражите.

Ароматните и вкусовите частици от въздуха в краварника попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото.

Ароматните вещества могат да пападнат от храносмилателния тракт на кравата в млякото директно или в променен в хранослилателния тракт вид - като например бетаина от цвеклото, който се превръща в триметиламин и придава на млякото рибоподобен вкус.

В първия случай това може да бъде избегнато чрез поддържане на хигиена на доене и съхранение на млякото

Във втория и третия случаи ситуацията може да се промени чрез промяна на технологията на хранене и чрез стриктно изпълнение на правилата за производствени санитарни правила в кравефермата.

Силно миришещите фуражи се изхранват на малки порции след доене, а краварникът след изхранване много добре се проветрява. В процеса на обмяната на веществата по време на продължителното прекъсване между две издоявания малките порции силно миришещи фуражи ще бъдат напълно преработени и неутрализирани от храносмилателната система на кравата.

Такива фуражи никога не трябва да бъдат съхранявани в самия краварник (най-вече това важи за замразен силаж или силаж в разхерметизирани опаковки за размразяване и разположени в самата хранителна пътека).

Как влияят различните фуражи на вкуса на издоеното мляко

Съставът на млякото и процентът мазнини в него зависят от характера на преработването в търбуха. Недостигът на оцетна киселина в търбуха е една от причините за намаляване на маслеността на млечната суровина. Богатите на целулоза дажби подпомагат образуването на ацетат в търбуха, а дажбите, наситени със захари, водят до образуването на голямо количество маслена киселина и на незначително количество оцетна.

Фуражите, богати на скорбяла, повишават образуването на пропийонова киселина, което води до увеличение на белтъците в млякото.

Различните фуражи влияят различно на мириса и мкуса на млякото. Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.

Опитните животновъди знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.

Изхранването на рапица, особено ако е мръзнала, води до появата на парлив вкус(като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина за пенесто мляко, имащо неприятна миризма. Силажът, който продължително време стои в краварника, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.

Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравите на голямо количество воднисти фуражи или пък на лошокачествени груби фуражи.

Вкусът на мляко и маслото се влошава при изхранването на кравите на слама и горско сено в големи количества, при паша върху пасища, замърсени с растения от семейство Кръстоцветни (например репко, бял и черен синап, хрян, боянка и др.), пелин. Или при изхранване в големи количества на воднисти фуражи: субпродукти от захарното производство - меласа, както и на кюспета с високо мастно съдържание.

Многогодишното плевелно растение с прекрасното наименование амброзия (Ambrosia psylostachya DC) съдържа от 0,07 до 0,15% горчиви вещества и етерични масла и затова придава горчив вкус на суровото мляко
Многогодишното плевелно растение с прекрасното наименование амброзия (Ambrosia psylostachya DC) съдържа от 0,07 до 0,15% горчиви вещества и етерични масла и затова придава горчив вкус на суровото мляко