Ще има ли картофени ниви под карантина

14 юни 2018
Растениевъдство
0
7335
Няма снимка
Да се използват само проверени семена за следващата кампания, предупреждават експертите от БАБХ, за да няма нови карантини
1 2
 

Това зависи от стопаните, казват от БАБХ, която е проверила всички семена, но не и собствените

Диана Ванчева

Производителите сами си навличат заразата в картофените ниви, а вследствие на нея и карантината, като не спазват изискванията - това казаха от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, още докато на прима виста бяха прочели въпросът, който им изпратихме преди време.

Питането ни беше по време на засаждането, отправено от стопани от Трънско и Пернишко, разтревожени дали пак заради опасното пръстеновидно гниене като през миналата година ще ги споходи карантина на площите.

Тогава производителите определиха ситуацията, в която изпаднаха, като "плачевно състояние", особено в Трънския край, и бяха склонни да обвиняват наляво и надясно.

Хубаво е, че за тази кампания именно от Трънско, Радомирско и Пернишко ни изпратиха въпроса и поискаха да знаят дали и как може да ги сполети нова карантина, която през 2017 г. "падна" над 1 400 дка в община Трън.

Производителите все подозират, че заразата прескача отнякъде - я е дошла със семената - и вносни, и от родни семепроизводители, я не всички семена са преминали задължително изследване, я нещо друго...

Но според експерти не са потърсили вината в себе си.

Какво казват от БАБХ?

Според агроном инженер Николай Роснев, зам.-изпълнителен директор на агенцията, е редно всички картофопроизводители да знаят, че и те имат ангажимент към контрола на семената.

Причинителят на пръстеновидното гниене по картофите - Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, е регистриран карантинен вредител, който е включен е в приложението на наредба 8 от 27 февруари 2015 г. за фитосанитарния контрол.

Вносът на семена от трети страни у нас е забранен, с изключение на Швейцария. Но пък през 2017 година и към настоящия момент нямаме осъществен внос от Швейцария.

Фитосанитарният контрол е направен по европравилата за движение на семена на територията на Европейския съюз.

Извършен е както в помещенията на доставчиците на семена, така и при самите производители, купили семена с произход от ЕС.

Според справките през 2017 г. у нас е осъществен контрол на семена с произход от Холандия, Германия, Франция, Словакия и Дания.

Това е станало по приетия ред - чрез визуални инспекции за откриване на симптоми на карантинни вредители, и чрез взети при инспекциите клубенови проби за лабораторни анализи в Централна лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР)в София.

Зараза от бактерията не е установена

Роснев допълва, че в някои случаи проби са взимани за анализ дори и по искане на самите доставчици или търговци на семена, или по желание на самите картофопроизводители.

Втори източник на зараза, след вноса, са семепроизводните площи на територията на страната ни.

Там фитосанитарен контрол е извършен също на 100%. И анализите са показали, че за 2017 година бактерията-причинител я няма.

Когато идва време за контрол над площите за консумация и преработка, който обхваща над 15% от общо реколтираните за страната, вече са установени за 2017 г. 7 огнища

От тях 5 са в района на Трън, област Перник, и други 2 - на неголеми площи в районите на Враца и Монтана.

Специалистът е убеден, че основен източник на констатираната инфекция и основна причина за разпространението й е използваният несертифициран материал за засаждане.

Става дума за клубени предимно от дребна фракция с неясен произход или от собствено възпроизводство на стопаните от предходни години.

По друг начин заразяването става и чрез смесване на сертифициран и несертифициран материал, чрез използване на една и съща обща техника и инвентар за обработка на площите и за прибиране на реколтата /без редовна дезинфекция и почистване/.

Причина още са: неспазвани сеитбообращения, оставяне на самосевки, неглижиране на превантивни мерки, предписани от фитосанитарните инспектори по места.

Има и още един начин. При него стопани сами разпространяват бактерията защото при поставяне на техни ниви под карантина, те веднага усвояват нови.

Регистрират ги на името на "нов" земеделски производител, който е друг член от семейството, и той повтаря порочните практики и използва същите семена.

Това обезмисля фитосанитарните мерки, но и помага на бактерията да се разпространява, предупреждава зам.-изпълнителният директор на БАБХ.

Така че производителите сами си докарват карантината.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
1377
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1674
0

KWS България взе участие в първото издание на на Международни дни на полето, организирано от DLG Bulgaria в сътрудничество с Аграрен университет Пловдив.

7227
0

Възрастните насекоми представляват пеперуди с размери 30-45 мм, оцветени в различни нюанси - от кафяво до жълто-сиво. Предните им криле са с петна и зигзаговидни ивици.

1215
0

Пшеницата в Пазарджик е в много добро състояние, каза земеделския производителн Иван Кабуров Радио "Фокус"- Пазарджик. Очакват жътвата в региона да започне в края на юни - началото на юли.

5526
0

Френската компания предлага иновативна селекция, подходяща за различни полета Маслодайната култура остава атрактивна за добрите фермери Ваня Велинска с.

Още от Фермер
2016
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1053
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2097
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13005
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

2475
0

Не бива да забравяте, че ливадната паша често е доста продължителна, напомнят професионалните пчелари. А силният рой трябва да се засели в отделен кошер.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа