Ще има ли картофени ниви под карантина

14 юни 2018
Растениевъдство
0
9549
Няма снимка
Да се използват само проверени семена за следващата кампания, предупреждават експертите от БАБХ, за да няма нови карантини
1 2
 

Това зависи от стопаните, казват от БАБХ, която е проверила всички семена, но не и собствените

Диана Ванчева

Производителите сами си навличат заразата в картофените ниви, а вследствие на нея и карантината, като не спазват изискванията - това казаха от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, още докато на прима виста бяха прочели въпросът, който им изпратихме преди време.

Питането ни беше по време на засаждането, отправено от стопани от Трънско и Пернишко, разтревожени дали пак заради опасното пръстеновидно гниене като през миналата година ще ги споходи карантина на площите.

Тогава производителите определиха ситуацията, в която изпаднаха, като "плачевно състояние", особено в Трънския край, и бяха склонни да обвиняват наляво и надясно.

Хубаво е, че за тази кампания именно от Трънско, Радомирско и Пернишко ни изпратиха въпроса и поискаха да знаят дали и как може да ги сполети нова карантина, която през 2017 г. "падна" над 1 400 дка в община Трън.

Производителите все подозират, че заразата прескача отнякъде - я е дошла със семената - и вносни, и от родни семепроизводители, я не всички семена са преминали задължително изследване, я нещо друго...

Но според експерти не са потърсили вината в себе си.

Какво казват от БАБХ?

Според агроном инженер Николай Роснев, зам.-изпълнителен директор на агенцията, е редно всички картофопроизводители да знаят, че и те имат ангажимент към контрола на семената.

Причинителят на пръстеновидното гниене по картофите - Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, е регистриран карантинен вредител, който е включен е в приложението на наредба 8 от 27 февруари 2015 г. за фитосанитарния контрол.

Вносът на семена от трети страни у нас е забранен, с изключение на Швейцария. Но пък през 2017 година и към настоящия момент нямаме осъществен внос от Швейцария.

Фитосанитарният контрол е направен по европравилата за движение на семена на територията на Европейския съюз.

Извършен е както в помещенията на доставчиците на семена, така и при самите производители, купили семена с произход от ЕС.

Според справките през 2017 г. у нас е осъществен контрол на семена с произход от Холандия, Германия, Франция, Словакия и Дания.

Това е станало по приетия ред - чрез визуални инспекции за откриване на симптоми на карантинни вредители, и чрез взети при инспекциите клубенови проби за лабораторни анализи в Централна лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР)в София.

Зараза от бактерията не е установена

Роснев допълва, че в някои случаи проби са взимани за анализ дори и по искане на самите доставчици или търговци на семена, или по желание на самите картофопроизводители.

Втори източник на зараза, след вноса, са семепроизводните площи на територията на страната ни.

Там фитосанитарен контрол е извършен също на 100%. И анализите са показали, че за 2017 година бактерията-причинител я няма.

Когато идва време за контрол над площите за консумация и преработка, който обхваща над 15% от общо реколтираните за страната, вече са установени за 2017 г. 7 огнища

От тях 5 са в района на Трън, област Перник, и други 2 - на неголеми площи в районите на Враца и Монтана.

Специалистът е убеден, че основен източник на констатираната инфекция и основна причина за разпространението й е използваният несертифициран материал за засаждане.

Става дума за клубени предимно от дребна фракция с неясен произход или от собствено възпроизводство на стопаните от предходни години.

По друг начин заразяването става и чрез смесване на сертифициран и несертифициран материал, чрез използване на една и съща обща техника и инвентар за обработка на площите и за прибиране на реколтата /без редовна дезинфекция и почистване/.

Причина още са: неспазвани сеитбообращения, оставяне на самосевки, неглижиране на превантивни мерки, предписани от фитосанитарните инспектори по места.

Има и още един начин. При него стопани сами разпространяват бактерията защото при поставяне на техни ниви под карантина, те веднага усвояват нови.

Регистрират ги на името на "нов" земеделски производител, който е друг член от семейството, и той повтаря порочните практики и използва същите семена.

Това обезмисля фитосанитарните мерки, но и помага на бактерията да се разпространява, предупреждава зам.-изпълнителният директор на БАБХ.

Така че производителите сами си докарват карантината.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
360
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

1890
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

3591
0

Пореден открит ден проведе Екофол съвместно с фирмите Пионер Семена и ДюПон Растителна защита. В землището на с. Катуница, Пловдивско трите фирми представиха предложенията си за следващия сезон пред

3816
0

Поредният форум Портфолио Фарм на фирма Пионер се проведе в землището на с. Катуница, Пловдивско. Присъстващите фермери от региона се запознаха с потфолиото на Пионер,

7992
0

Има сериозна пазарна ниша, фермерите трябва да се възползват Ваня Велинска На опитното поле в Кнежа подобаващо място заема и соята. Културата не е сред любимите на родните фермери, но не и тук.

Още от Фермер
855
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

504
0

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

414
0

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

423
0

Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия.  Твърдението все пак е валидно за миналата година,

1026
0

Периодът за прием на проектни предложения по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъде удължен с още две седмици.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бургаският районен съд потвърди взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хил. лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев, съобщиха от пресцентъра на съда преди минути. Съдебното производство е протекло по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК -  съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение,

“Левски” може да подпише със сенегалския национал и бивш играч на “Евертън” Магай Гей. Халфът в момента играе за турския “Адана”, а информацията за него евентуален трансфер на “Герена” пристига от южната ни комшийка. Местният журналист Левент Юмит Ерол съобщи новината чрез профила си в социалната мрежи туитър със следния пост: “Сенегалският

- Малките ще се учат на речева учтивост - поздрав, благодарност, молба - Що е труд, цена, стока и личен бюджет - може да ги подготвите още отсега Учителите на първокласниците вече са избрали букварите и читанките на издателства, по които ще преподават наесен. Изборът е бил съгласуван с обществените съвети към училищата.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа