Където има добри ниви с висок добив със сигурност там растенията /житни, рапица или пролетници/ са били третирани с течните торове на германската компания Лебозол. Всеки нейн продукт е важна част от доброто изхранване на полските култури. За принципите и бизнес философията на този световен производител на течни торове разговаряхме с ХУСЕЙН АХРИЕВ, управител на Лебозол България. Фирмата участва като партньор в големия международен семинар, организиран от Лидер Консултинг в началото на юни в Трявна. Специалисти от бранда за производство на семена Заатбау Линц, Австрия и двете български фирми изложиха пред близо 180 участници, земеделци-професионалисти, своя практически опит за успешно провеждане на агротехническите мероприятия в края на пролетно-летния сезон, жътвата и началото на есенната земеделска кампания. Г-н Ахриев беше любезен да отговори на въпросите на нашия специален пратеник в Трявна Любомир Коралов.

- Какви са посланията на Лебозол, отправени към фермерите, учстници в семинара, проведен в точното време от точните хора?

- Това голямо събитие съвпадна с края на активния наш сезон в земеделието, когато беше и най-съществената част от работата по подхранването на растенията на различните полски култури. Затова на семинара се съсредоточихме върху есенните кампании, където акцентът ще бъде поставен върху първото пръскане и подхранване на семената. За него имаме отлични продукти и за житните култури, и за рапицата. Трябва да се знае: за житните е нужен манган, за рапицата - бор. Може да се установи недостиг и на други важни вещества - имаме много сполучливи комбинации: манган-цинк, манган-мед и т.н. Но трябва да се знае основното правило: есента няма необходимост от пълноценно хранене и дозите трябва са по-малки. Това пести пари на производителите. А пълноценното хранене е напролет когато тръгва бурната вегетация на растенията. По-малките дози са достатъчни за доброто, безпроблемно презимуване на житните и на рапицата. Но нещата трябва да стават точно навреме. Тук на семинара се постарахме да покажем в началото на юни с какво може да се помогне на пролетниците, слънчогледа и царевицата, които понасят несгодите на твърде подранилото лято.

Това бяха част от акцентите на нашата презентация, чиято цел бе да покажем нуждата от пълноценно хранене на растенията, което е наш основен принцип. Т.е. като се започне от началните, премине се през средните и се достигне до крайните фази на развитие можем да осигурим с най-полезни торове полските култури. Идеята е да се постигне възможно най-високия добив, като се реализират заложените от селекционерите в семената на сортовете и хибридите най-добри качества. Това е много важно днес, защото и световната конюнктура се променя, и цените на земеделската продукция падат. Трябва да има високи добиви.

- Кой и как се определя как да бъдат хранени растенията?

- Ние сме отдавна в този бранши, в този бизнес. Още в началото на нашата дейност нашата парадигма беше такава, нашето мислене беше такова, че растенията трябва да се хранят пълноценно. Това не става ей-така, случайно. Фермерът има някакъв препарат и ей-така ще реши да го сложи на семената и растенията, защото го имал. Не, така не може...

Подхранването трябва да е резултат от дълбок анализ, от дълбоки знания, от тясно взаимодействие и съвместна работа между различни научни и практически институции и институти в селскостопанската област. Точно това прави Лебозол. Ние работим с всички основни институти в Германия, а и в Европа. Основната ни грижа е да познаваме отлично същината на растението. Не произвеждаме торове "на сляпо", само защото сме чували, че им трябва нещо на посевите. Ние получаваме много данни от институтите, с които работим. Въз основа на тях правим своите продукти. Всяка година в нашата област излизат едни или други иновации. По тази причина във всеки нов наш продукт всяка година има по нещо ново, нещо различно. Т.е. той вече е променен, по-продуктивен е. Това е така, защото ние изучаваме и се съобразяваме с измененията на климата, с различните почви, с иновациите при обработките, с желанията на клиентите ни. Така работим за успеха на земеделските производители.

-Бихте ли споменали някоя конкретна иновация в някой от вашите нови продукти?

-През последните една-две години се наблюдава нещо особено- хибридите се развиват много бързо, семената бързо израстват. Вероятно поради промените в климата. Нашите селекционери са се съобразили с това обстоятелство. Така че сега произведеният и предожен на пазара продукт не може да бъде същият както този отпреди две-три години. В него се променят основни качества, които имат характера на иновации, които се отразяват в състава на новите формулировки, внасяни в нашите торове, така че те да отговарят на изискванията и на растенията, и на климата, и на пазара. На семинара ние представихме именно такива иновативни наши продукти, с които да се пръскат растенията през идващата есен, за да се хранят оптимално.

-Как се отразяват тези ваши усилия върху съотношението "цена-качество", като знаем как много стриктно и безкомпромисно компания Лебозол се отнася към качеството на продуктите си?

-Ние не произвеждаме нашите продукти с комерсиална цел. Т.е. ние правим възможното наука и практика при нас да вървят ръка за ръка. Така при нас се ражда продукт, в който се влагат и средства, и труд, влагат се научни достижения. Излиза продукт с определена стойност. Ние го предлагаме на пазара с надценки, които са подпазарни. Ние не работим с огромни надценки. Едва ли има някъде по-ниски от тези надценки. За нас е важно нашето високо качество и продуктивност да достигнат до всички земеделци в България. Ние правим около 60 продукта. Влагаме в тях абсолютно всичко, от "А" до "Я", необходимо за едно растение. Ние имаме торове за това, което се отглежда в България- и полски култури, и зеленчуци, и овощия, и лозя. За всичко. Ние се стремим да работим със земеделските стопани в цялата държава. При нас съотношението "цена-качество" е абсолютно в полза на фермерите. Строго спазваме това съотношение. То съответства на възможностите на българските земеделци и в същото време гарантира високия добив, чрез който да се получат нужните средства за живот и развитие.

- Какво ще посъветвате българските фермери, как да посрещнат идващия есенен сезон?

-Земеделието е бизнес като всеки друг. Той трябва да се развива, инак е обречен. Затова ние сме готови да помагаме. Ако имат проблеми в нашата сфера на действие, нека ни питат. Ние разполагаме с нужните знания, за да им отговорим как да отглеждат посевите, с какво да подхранват най-успешно растенията. А за есенната кампания ги съветвам да не оставят житните култури без манган, рапицата да не остава без бор. Могат да използват успешно наши продукти като ТриМакс, КвадроМакс- в доза 50 мм/л на дка. Това не е скъпо. Трябва всички да знаят, както казах, че растенията се подхранват с по-малки есенни дози, когато няма бурна вегетация. А напролет в очакване на бурната вегетация да се използва пълноценното хранене.

Хусейн Ахриев и Евелина Маринова, търговски директор на Лидер Консултинг в диалог с участниците в семинара
Хусейн Ахриев и Евелина Маринова, търговски директор на Лидер Консултинг в диалог с участниците в семинара
Близо 180 участници от цялата страна изпълваха залата на семинара
Близо 180 участници от цялата страна изпълваха залата на семинара