Европейската космическа агенция /ЕКА/ помага на ЕК да съкрати проверките при фермерите в новия период

Радина Иванова

Европейската космическа агенция /ЕКА/ съобщава, че работи в последните години в тясно сътрудничество с генералните дирекции на Европейската комисия "Земеделие и развитие на селските райони", "Растеж" и "Съвместен изследователски център".

По предложение на ГД "Земеделие" на 22 май 2018 г. бе въведен нов метод за наблюдение в ОСП.

За целите за опростяването и модернизирането на Общата селскостопанска политика ЕК прие нови правила, които за пръв път ще позволят експресното използване на редица съвременни технологии при извършване на проверки на площи, субсидирани с европари.

Това ще включва възможността напълно да се заменят физическите проверки на място във фермите чрез система от автоматично наблюдение на земята и анализ на данните.

Новите правила ще позволят данните от сателитите на ЕКА, в комбинация с други спътникови технологии, да се ползват за доказателство, когато инспектират как фермерите изпълняват евроизискванията за плащания на база площи (както по първи, така и по втори стълб), както и изискванията за кръстосано съответствие, като например изгаряне на стърнища.

Информацията от сателитите ще се обработва автоматично с помощта на компютърни алгоритми, които могат да определят например земеползването или земното покритие на наблюдаваните площи.

След това тази информация ще се сравнява със съществуващите данни с които разплащателните агенции разполагат в Системата за идентификация на земеделските парцели и в тази на ЕС, която е част от съществуващата Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Съгласно действащите сега правила на ОСП, от държавите-членки се изисква да извършват редица проверки на земеделските стопанства по ИСАК, която гарантира коректност в плащанията на земеделските стопани от бюджета на ОСП.

В случаите, когато новата автоматизирана система не може да определи дали данните са точни, ще могат да се използват допълнителни доказателства - като географски маркирани снимки, данни от дронове или друга подходяща документация, подадена от земеделския производител.

Ако това се окаже неубедително, чак тогава ще може да се наложи извършването на физическа проверка на място. Фил Хоган, европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони, заявява по този повод, че новата спътникова технология значително ще намали броя на инспекциите на място по нивите и във фермите.

А това от своя страна ще намали страховете и стресът на земеделските стопани. Както и ще бъде от полза и за публичните администрации, като намали разходите им. Ще е печеливша и за земеделските стопани, и за администраторите, допълни той.

Страните-членки ще имат свободата да избират дали да прилагат новия подход за мониторинг и дали да я прилагат към различни схеми за плащания с възможност за комбинация. Те също така ще могат постепенно да разширяват районите, обхванати от мониторинга, през първите две години от прилагането му.

Земеделските стопани ще са информирани преварително кога трябва да извършват определени дейности за своевременно изпълняване на екологичните им задължения и така ще избегнат санкциите за неспазване на срокове и правила.

Земеделските производители също ще могат да се възползват от плюсовете на комбинираното ползване на други цифрови технологии като наблюдение на реколтата и прогнозиране на добивите, за да управляват по-добре своите култури и животни.

Документацията може да бъде намалена и чрез подобрената автоматизация на записването на данни и дейности.

Йозеф Ашбахер, директор на програмите за наблюдение на земята на ЕКА, добавя, че информацията от сателитите Sentinels намира многобройни приложения за подобряване на ежедневието. Изненадан е, че мисиите Sentinel-1 и Sentinel-2 ще бъдат използвани в подобряването на ОСП, казва той и допълва, че няма съмнение, че данните им ще направят тази важна политика по-ефективна и по-лесна за прилагане.

Двата спътника покриват Европа на всеки 3-4 дни като предлагат голяма база от допълнителна информация. Например, радарните спътници Sentinel-1 могат да предоставят данни за биомасата на културите и да откриват кога е събрана дадена реколта.

В Sentinel-2 има камери с висока резолюция, изображенията от които могат да се използват за различаване на различните видове култури, за оценка на здравето на растенията и за следене на промените в ползването на земята.

Осъвремененият подход за наблюдение на ОСП е от значение и за диверсификацията, тъй като за да отговорят на изискванията за субсидиране, земеделските стопани трябва да отглеждат различни култури в различен процент в зависимост от размера на своята ферма.

Холандия, Литва, Италия, Румъния, Испания и Чехия са първите пилотни държави, където се демонстрира новият подход на национално ниво.

Различните цветове показват началото на сезона за ориза в Индия.
Различните цветове показват началото на сезона за ориза в Индия.
Сателит Sentinel 1
Сателит Sentinel 1
Масив, номер и площ на имота върху сателитната снимка на ИСАК Източник: ИСАК
Масив, номер и площ на имота върху сателитната снимка на ИСАК Източник: ИСАК