Рекордни обеми преработeни маслодайни култури на пазара на ЕС през агросезон 2017/18

Алма Давидова

Според прогнозата на анализаторите от Oil World през сезон 2017/18 г. общият обем на преработката на маслодайни семена в ЕС ще достигне нов рекорд и ще възлезе на 48,5 млн. тона. Това надминава резултата от предходния сезон с почти 1 млн. тона.

През сегашната маркетингова година се наблюдава увеличение на обема на преработката на соя и слънчогледови семена.

От друга страна за ключовата маслодайна култура в Европа - рапицата, този показател намалява.

Растежът в преработката на слънчоглед продължава

През настоящия сезон на фона на привлекателните ценови маржове, преработвателите в Европейския съюз активно работят със слънчогледа. Освен това, стимулът за увеличаване на обработката на тази култура е значителният растеж в предлагането й на пазара на ЕС, което надхвърля миналогодишното ниво с 1,2 млн. тона.

Увеличеното предлагане е обусловлено от ръста на реколтата - до 9,6 млн. тона, което превиши резултатът от миналата година с 1 млн. тона. При това износът през 2017/18 г. отстъпва на миналогодишните темпове.

Смята се, че бемът на преработката на тази култура в ЕС през 2017/18 г. може да достигне 8,4 млн. тона, което е нов рекорд и надхвърля показателя от година по-рано с 0,7 млн. тона.

Най-активни са Франция, Румъния, България и Холандия

В резултат на това, през сезон 2017/18, обемът на производството на слънчогледово масло в ЕС може да достигне рекордните 3,5 млн. тона (+200 хил. тона, спрямо резултата от 2016/17).

На фона на ръста на вътрешното производство, вносът на този продукт в ЕС в края на сезона може да падне до 1,6 млн. тона спрямо 1,9 млн. тона година по-рано.

Производството на слънчогледов шрот в ЕС през 2017/18 също ще достигне рекордно ниво от 4,4 млн. тона, спрямо 4 млн. тона година по-рано. Този факт ограничава търсенето на внос.

Но дефицитът на соев и рапичен шрот на европейския пазар засилва интересът на купувачите към слънчогледовия. В резултат на това, за периода от началото на сезона до средата на май вносът в ЕС надвишава данните за миналата година.

В същото време по-слабо търсене на слънчогледов шрот започна да се наблюдава едва през април. Като цяло 3,6 млн. тона слънчогледов шрот може да бъде доставен в ЕС срещу 3,8 млн. тона година по-рано.

Нарастват обемите и на преработена соя

Анализаторите от Oil World прогнозират и увеличение на обема й в ЕС през 2017/18 - до 15.1 млн. тона.

Година по-рано този показател падна до 14,6 млн. тона.

Най-значителен ръст в преработката на соя се наблюдава в Германия, Холандия и Италия.

Експертите очакват, че след сезонния спад през април-юни преработената култура ще надхвърли миналогодишния обем. Така че през втората половина на настоящата маркетингова година той ще е на ниво от 7.7 млн. тона, което е с 0.5 млн. тона повече от резултата за същия период на 2016/17.

Заслужава да се отбележи, че активното търсене на соя от преработвателите в ЕС стимулира вноса.

Така през 2017/18 доставките на това производство за ЕС могат да достигнат 14.7 млн. тона срещу 14.3 млн. тона година по-рано, като увеличението на брутната реколта е със 150 хил. тона годишно - до 2.6 милиона тона.

По този начин производството на соево масло в ЕС през сезон 2017/18 може да достигне 2,8 млн. тона спрямо 2,7 млн. тона, а неговият внос ще остане на нивото от миналата година - 290 хил. тона.

Обемът на производството на соев шрот може да се увеличи с 300 хил. тона за година - до 11.8 млн. тона, докато външните му покупки се очаква да са 19.8 млн. тона срещу 20.1 млн. тона през 2016/17 г.

Преработката на рапица намалява

През настоящия сезон културата губи популярността си сред европейските преработватели.

Преработеният обем може да достигне 24 млн. тона, което е с 200 хил. тона по-малко, в сравнение с предходния сезон.

Причината е в намаленото потребление на рапичното масло в ЕС, поради по-слабото търсене на биодизел.

В същото време общата реколта в ЕС достигна до 21,8 млн. тона спрямо 20,5 милиона тона година по-рано.

За отбелязване е, че дори нарастващите цени на рапичния шрот на световния пазар, на фона на дефицита на соевия, не успяха да засилят интереса на преработвателите към рапичното семе.

В резултат на това производството на рапично масло в ЕС през 2017/18 може да намалее със 100 хил. тона за година - до 10,1 млн. тона. Консумацията на продукта се очаква да е на най-ниското ниво от много години - 9,9 млн. тона.

Производството на рапичен шрот в Европа ще намалее и през настоящия сезон с още 100 хил. тона - до 13,6 млн. тона.

Така агросезон 2017/18 се характеризира с постигането от ЕС на нов рекорд в преработката на маслодайни.

И докато интересът към основната култура за ЕС - рапицата, отслабва /поради спада в потреблението на рапично масло/, преработените обеми от слънчоглед и соя се увеличават.