До 23 юни всички земеделски браншове имат право да дадат становища по проектозакон за превенция от климатични събития, изготвен от МЗХГ, защото това пряко ги засяга. В проектозакон е предвидено вече фермерите да съфинансират борбата с градушките.

Главната причина, налагаща приемане на закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието, е необходимостта от повишаване на ефективността на системата за управление на риска, казаха от министерство на земеделието.

Ведомството отчита, че в последните години се наблюдават все по-екстремни прояви на неблагоприятни климатични явления и бедствия - обилни валежи, горещи и студени вълни, градушки, наводнения, засушавания, ураганни ветрове.

Различни сценарии за изменението на климата в България сочели, че в средносрочен и дългосрочен план

тези събития ще зачестяват

А според разработки, основаващи се на числени модели, един от географските райони, за които се прогнозира значително нарастване на екстремните случаи от градушка е именно територията на България.

МЗХГ е изучило опита на държавите и дава за пример, че в някои като Унгария, Франция и др. част от таксата се покрива от националния бюджет под формата на държавна помощ. Експертите смятат, че с приемането на законопроекта ще се постигне защита върху 100% от обработваемите земеделски земи в страната, както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност.

Това ще става чрез доизграждане на системата за наблюдение за опасни явления, 4 допълнителни радарни станции, нови ракетни площадки и командни пунктове, самолетен способ за борба с градушките.

Предвижда се градозащита върху 90 млн. дка, от които 36,6 млн. дка обработваема  земя. Ракетен способ ще се прилага върху 22 млн. дка, в това число 12,8 млн. дка обработваема земя, а за останалата територия ще бъде използван самолетният способ на защита - реалното му въвеждане се планира за сезон 2019 г.

В законопроекта се предвижда създаване на държавно предприятие, което да бъде правоприемник на сега действащата Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Дейността му ще се осъществява на основата на споделено финансиране между държавата, земеделските стопани и застрахователните компании.

Общият размер на средствата за използване на ракетен и самолетен способ за 2019 г. се пресмята на 28 млн. лева.

Част от необходимия ресурс ще се предоставя от държавния бюджет. Останалите средства ще бъдат привлечени от земеделските стопани, чрез въвеждане на годишни задължителни вноски; отчисления от премийния приход на застрахователните компании, предлагащи определени класове застраховки.

Очакват се становищата на браншовете и застрахователите.