28 млн. лева са нужни срещу градушки през 2019 г., България е в рискова зона

12 юни 2018
Агробизнес
0
7722
 

До 23 юни всички земеделски браншове имат право да дадат становища по проектозакон за превенция от климатични събития, изготвен от МЗХГ, защото това пряко ги засяга. В проектозакон е предвидено вече фермерите да съфинансират борбата с градушките.

Главната причина, налагаща приемане на закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието, е необходимостта от повишаване на ефективността на системата за управление на риска, казаха от министерство на земеделието.

Ведомството отчита, че в последните години се наблюдават все по-екстремни прояви на неблагоприятни климатични явления и бедствия - обилни валежи, горещи и студени вълни, градушки, наводнения, засушавания, ураганни ветрове.

Различни сценарии за изменението на климата в България сочели, че в средносрочен и дългосрочен план

тези събития ще зачестяват

А според разработки, основаващи се на числени модели, един от географските райони, за които се прогнозира значително нарастване на екстремните случаи от градушка е именно територията на България.

МЗХГ е изучило опита на държавите и дава за пример, че в някои като Унгария, Франция и др. част от таксата се покрива от националния бюджет под формата на държавна помощ. Експертите смятат, че с приемането на законопроекта ще се постигне защита върху 100% от обработваемите земеделски земи в страната, както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност.

Това ще става чрез доизграждане на системата за наблюдение за опасни явления, 4 допълнителни радарни станции, нови ракетни площадки и командни пунктове, самолетен способ за борба с градушките.

Предвижда се градозащита върху 90 млн. дка, от които 36,6 млн. дка обработваема  земя. Ракетен способ ще се прилага върху 22 млн. дка, в това число 12,8 млн. дка обработваема земя, а за останалата територия ще бъде използван самолетният способ на защита - реалното му въвеждане се планира за сезон 2019 г.

В законопроекта се предвижда създаване на държавно предприятие, което да бъде правоприемник на сега действащата Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Дейността му ще се осъществява на основата на споделено финансиране между държавата, земеделските стопани и застрахователните компании.

Общият размер на средствата за използване на ракетен и самолетен способ за 2019 г. се пресмята на 28 млн. лева.

Част от необходимия ресурс ще се предоставя от държавния бюджет. Останалите средства ще бъдат привлечени от земеделските стопани, чрез въвеждане на годишни задължителни вноски; отчисления от премийния приход на застрахователните компании, предлагащи определени класове застраховки.

Очакват се становищата на браншовете и застрахователите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
414
0

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

630
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

1476
0

На 23 август т.г. учените ще представят селекционираните нови десертни и винени сортове лози, както и ще предложат лози за реализация на желаещите. В четвъртък от 10.30 ч.

6876
0

Могат да се намерят на електронната страница на Държавен фонд "Земеделие" и общо са 9 456 на брой - отнасят се за площите, декларирани от повече от един кандидат за кампания 2018.

4554
0

Русия възнамерява да предостави на китайски инвеститори огромно количество земя за селскостопански проекти. Това заяви директорът на инвестиционния отдел на Агенцията на Далечния изток за привличане

Още от Фермер
855
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

360
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

504
0

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

423
0

Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия.  Твърдението все пак е валидно за миналата година,

1026
0

Периодът за прием на проектни предложения по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъде удължен с още две седмици.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бургаският районен съд потвърди взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хил. лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев, съобщиха от пресцентъра на съда преди минути. Съдебното производство е протекло по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК -  съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение,

“Левски” може да подпише със сенегалския национал и бивш играч на “Евертън” Магай Гей. Халфът в момента играе за турския “Адана”, а информацията за него евентуален трансфер на “Герена” пристига от южната ни комшийка. Местният журналист Левент Юмит Ерол съобщи новината чрез профила си в социалната мрежи туитър със следния пост: “Сенегалският

- Малките ще се учат на речева учтивост - поздрав, благодарност, молба - Що е труд, цена, стока и личен бюджет - може да ги подготвите още отсега Учителите на първокласниците вече са избрали букварите и читанките на издателства, по които ще преподават наесен. Изборът е бил съгласуван с обществените съвети към училищата.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа