28 млн. лева са нужни срещу градушки през 2019 г., България е в рискова зона

12 юни 2018
Агробизнес
0
6849
 

До 23 юни всички земеделски браншове имат право да дадат становища по проектозакон за превенция от климатични събития, изготвен от МЗХГ, защото това пряко ги засяга. В проектозакон е предвидено вече фермерите да съфинансират борбата с градушките.

Главната причина, налагаща приемане на закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието, е необходимостта от повишаване на ефективността на системата за управление на риска, казаха от министерство на земеделието.

Ведомството отчита, че в последните години се наблюдават все по-екстремни прояви на неблагоприятни климатични явления и бедствия - обилни валежи, горещи и студени вълни, градушки, наводнения, засушавания, ураганни ветрове.

Различни сценарии за изменението на климата в България сочели, че в средносрочен и дългосрочен план

тези събития ще зачестяват

А според разработки, основаващи се на числени модели, един от географските райони, за които се прогнозира значително нарастване на екстремните случаи от градушка е именно територията на България.

МЗХГ е изучило опита на държавите и дава за пример, че в някои като Унгария, Франция и др. част от таксата се покрива от националния бюджет под формата на държавна помощ. Експертите смятат, че с приемането на законопроекта ще се постигне защита върху 100% от обработваемите земеделски земи в страната, както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност.

Това ще става чрез доизграждане на системата за наблюдение за опасни явления, 4 допълнителни радарни станции, нови ракетни площадки и командни пунктове, самолетен способ за борба с градушките.

Предвижда се градозащита върху 90 млн. дка, от които 36,6 млн. дка обработваема  земя. Ракетен способ ще се прилага върху 22 млн. дка, в това число 12,8 млн. дка обработваема земя, а за останалата територия ще бъде използван самолетният способ на защита - реалното му въвеждане се планира за сезон 2019 г.

В законопроекта се предвижда създаване на държавно предприятие, което да бъде правоприемник на сега действащата Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Дейността му ще се осъществява на основата на споделено финансиране между държавата, земеделските стопани и застрахователните компании.

Общият размер на средствата за използване на ракетен и самолетен способ за 2019 г. се пресмята на 28 млн. лева.

Част от необходимия ресурс ще се предоставя от държавния бюджет. Останалите средства ще бъдат привлечени от земеделските стопани, чрез въвеждане на годишни задължителни вноски; отчисления от премийния приход на застрахователните компании, предлагащи определени класове застраховки.

Очакват се становищата на браншовете и застрахователите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
936
0

В доклада си от юни експертите на USDA понижиха оценките за световното производство и износ на царевица през 2018/19 MГ, главно поради преразглеждането на тези показатели за Русия.

873
0

За последните 50 години глобалното производство на соево бобови се е увеличило с 300 млн. тона Светът наблюдава постоянно увеличение на производството на соево бобови, което се е увеличило от 37 млн.

2790
0

Ставката за един допустим за подпомагане хектар по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) е 196,58 лв. на хектар. Тя е определена със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов.

5238
0

Дали ограничаването на субсидиите трябва да бъде национално или европейско решение? Анализ от Светлана Боянова и екипа на екипа на Института за агростратегии и иновации На 01 юни 2018 г.

1611
0

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР

Още от Фермер
2034
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1395
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1071
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2133
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13086
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа