Сегашният туризъм вреди много на природата, но има начини туризмът и туристите естествено, и дори без да го искат, да се превърнат в защитници на природата, при това да се забавляват и си почиват така както и досега. Това казва в интервю за БНР   Георги Стефанов, който е еколог и земеделец, и член на Дунавско-карпатската програма Ве Ве Ес.

 До това заключение стига от пребиваването си в САЩ, където е бил доста изненадан от съжителството на туристически комплекси на брега на океана с резервати от редки местни растения, пясъци и блата – това е видял в щата Флорида.

Вдъхновението от Америка обаче насочил в България.

Той разработил и план за съживяването на родния край на дядовците си, в земите на прадедите му в Чипровци, Чупрене, Бели Мел и други селища наоколо. Всичко, което е направил за близо 15 години, е резултат само на един екоентусиазъм и помощ от студенти, приятели и местни хора.

Лятната академия, т. е. заниманието на десетки млади хора със земеделие и местни занаяти – тази година ще се изнесе в Германия и Франция – с помощта на два техни университета.

Повече от 15 години  Георги се занимава с наука, с преподаване на опазване на околната среда в селска среда. Научната му работа е в сферата на алтернативната енергетика и на феномена „климатични промени“, към които е най-добре да се адаптираме.

Последното над което работи е цялостна стратегия за развитие на икономиката и енергетика именно по повод на климатичните промени. Той смята, че при това природо-географско разнообразие на българската територия е много важно всеки проект, и всяка нова идея да бъде насочено към съответния регион – бил той планински, полски, морски или какъвто и да било друг…