Цветя за начинаещи

12 юни 2018
Цветя
1
13590
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Хостата е идеална и за ,заети хора

Красиви, лесни за отглеждане растения, без много неприятели се продават като топъл хляб днес. А ако са и многогодишни, щастието е пълно.

Със стотици разновидности на шарката по листата, размерите и формата на туфата хостата е идеалното растение за заети хора или начинаещи градинари.

На пазара у нас в момента се предлагат млади растения засадени в контейнер. Цената за брой е около или малко над 5 лв., а покупката наистина си заслужава.

Три тънкости при засаждането

Хостата е многогодишно растение, което дори може да надживее собственика си. Затова е много важно как, кога и къде се засажда.

В началото на пролетта се предлагат незасадени коренища. По-добрият вариант обаче е засаденото в контейнер растение. Такива растения могат да се засаждат по всяко време. Независимо в какъв стадии на развитие е хостата, кореновата шийка трябва да си остане на същата дълбочина, на която е в саксията. По-дълбоко засаждане води до загниване, а по-плитко - до изсъхване.

Изборът на място зависи от сортовите особенности. Всеизвестен факт е, че хостата се чувства добре на сянка. Но, има и разновидности, които се чувстват също толкова добре и в по-слънчеви условия.

Малък трик за разпознаване на издръжливостта на слънце са нюансите и шарките на листата. Колкото по-тъмни са листата, толкова по-слаба толерантност ще проявяват в условия на силно слънчево греене. И обратно. Светлите листа и тези с красиви бели или жълти шарки се приспособяват лесно и към слънчеви места.

При засаждане е желателно ямката да се подготви предварително. Размерите да са двойно или тройно по-големи от тези на саксията. При тежки почви се препоръчва обогатяване с компост и задължително поставяне на дренаж.

Видове хости

С екзотичния си вид и богато разнообразие, хостата е добре оценено декоративно растение. Съществуват над 2500 вариатета. Някои хости стават огромни, а други си остават джудженца завинаги. В зависимост от размерите, наличието или отсъствието на аромат и толерантността им към слънчевото осветяване хостите се разделят в няколко групи. Основните от тях са:

с ароматни цветове. В тази група спадат сортове като Sugar and Spice, Cathedral Windows и Hosta plantaginea. Цъфтежът зависи от сортовите особенности, но в общи линии започва през май в нашите климатични условия.

с големи размери. Тези представители са подходящи за засаждане единствено в градински условия. Empress Wu е вариатет, които може да достигне над метър височина и двойно повече ширина. Paradigm достига същите размери.

джудженца. Мини хостите са подходящи за отглеждане както в градината, така и в контейнер. Blue Mouse Ears от снимката - 4-2-1 (в превод-сини миши ушички) напълно отговаря на името си. Растението достига едва 12 см височина. Banana Puddin е още по- мини. Височината на тази разновидност е около 10 см.

Хоста с компания

Сама по себе си хостата е достатъчно впечатляваща. Въпреки това тя успешно се съчетава с редица други растения със сходни изисквания към условията на средата.

Независимо каква комбинация се прави трябва да се спазят няколко правила. На първо място винаги са изискванията на растенията! Не може на едно място да се засаждат сенколюбиви и слънцелюбиви растения или които имат нужда от много вода, със сухоустойчиви.

Височината е следващото ограничение. Високите растения винаги се поставят на заден план, а ниските отпред. Така се постига баланс и никой на никого не пречи, няма конкуренция за светлина.

Голяма тънкост е постоянният цъфтеж, що се отнася до многогодишни растения. Ако растенията се подберат така, че да се редуват и допълват по период на цъфтеж и багри, е чудесно. Почивката в една такава градина е удоволствие, а цвят и аромати може да има целогодишно.

Хостата успешно се съчетава с високи дървета, цъфтящи или нецъфтящи храсти, декоративни треви, многогодишни или едногодишни цъфтящи растения. Много успешни са съчетанията с късно цъфтящи пролетни луковици, хортензия, рододендрони, азалии, каладиум, астилбе, хеухера, всякакви папрати, а от едногодишните - бегонии, импатиенси, торении и др.

От какво да я пазим

Както вече казахме хостата е многогодишно растение. Веднъж засадена и успешно вкоренена тя расте и хубавее без много грижи. Няма нужда от много вода, няма какво толкова да се почиства от и около нея, няма нужда от редовно подхранване и т.н. С една дума хостата може да се гледа сама.

Добре е в началото на пролетта да се подхрани, за да й се даде начален тласък, но иначе почвените запаси са напълно достатъчни. Длъжни сме обаче да споменем и няколко недостатъка. Хостата има един основен и много неприятен враг - голите охлюви. Те нагризват листата и оставят лъскавите си следи по тях. Особенно в ранните стадиии на развитие на хостата през пролетта те са много опасни.

Справянето с тях е предизвикателство, но не е невъзможно. Например бирените капани са едно добро решение. За по-силни нападения препоръчваме употребата на молюнциди(на снимката- повреди от охлюви/.

Друг опасен момент е задържането на вода в почвата. От тук до гъбно заболяване границата е изключително тънка. Най-често се стига до загниване на кореновата система или шийка, причинено от фузариум.

Антракнозата е друг неприятен гъбен патоген. Заразените с тази болест хости имат кафяви петна по листата и не изглеждат никак добре. Справянето с проблема е пръскане с фунгицид и отстраняване на заразените листа.

Като превантивни мерки срещу гъбни патоогени препоръчваме поставяне на дренаж при засаждане, а в последствие оптимизиране на растоянията между отделните растения. Целта е да се подобри циркулацията на въздух във вътрешността на туфите.

С пъстрите листа са уникалните

Сега е моментът да се сдобиете с хоста. В градинските центрове се предлага богато разнообразие от едноцветни или двуцветни хости в различни размери. Избирайте смело и се насладете на удоволствието да отглеждате хоста. Правилата са еднакви за градински условия или засаждане в контейнер.

Eдни от най-уникалните разновидности на хостата са White Feather (изцяло бели листа); "Fair Maiden" (уникален контраст между бяло и зелено) и Raspberry Sundae ( с червен нюанс в основата на листата).

1 от neda на 14 юни 2018
Това е най-мощният естествен препарат за изгаряне на мазнините, който е известен в света!Но внимавайте с дозировката.Не повече от 3 впръсквания на ден Резултатът е просто супер, не мога да изчакам за да видя, каква ще съм след 4 седмици.http://bit.ly/2kqNpXz

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
36243
0

Кичестото растение привлича с ярките си гъсти цветове Това очарователно растение може да се настани в градината в саксии или кошници, а сортовете с дълги филизи ще украсяват пейки и огради.

62640
0

Красавицата може да се конкурира с орхидеите За Adenium obesum се заговори отскоро у нас. С екзотичния си вид и красивите си цветове той бързо намира място в сърцата и домовете на любителите и

18441
0

В цветната градина всичко се нуждае от чести поливки и често разрохкване на почвата. Не се поливат само лалетата, зюмбюлите и нарцисите, луковиците на които трябва да се извадят,

30483
0

Ако в градината има склон, където нищо не иска да расте, или голи участъци под дърветата, там засадете красивата билка Има както нискорастящи видове,

10404
0

Препоръчително е за всички цъфтящи растения, включително и храсти, да се използват торове, които подпомагат цъфтежа. Разбира се, при многогодишните растения,

Още от Фермер
2025
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1386
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1062
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2124
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13050
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа