Хостата е идеална и за ,заети хора

Красиви, лесни за отглеждане растения, без много неприятели се продават като топъл хляб днес. А ако са и многогодишни, щастието е пълно.

Със стотици разновидности на шарката по листата, размерите и формата на туфата хостата е идеалното растение за заети хора или начинаещи градинари.

На пазара у нас в момента се предлагат млади растения засадени в контейнер. Цената за брой е около или малко над 5 лв., а покупката наистина си заслужава.

Три тънкости при засаждането

Хостата е многогодишно растение, което дори може да надживее собственика си. Затова е много важно как, кога и къде се засажда.

В началото на пролетта се предлагат незасадени коренища. По-добрият вариант обаче е засаденото в контейнер растение. Такива растения могат да се засаждат по всяко време. Независимо в какъв стадии на развитие е хостата, кореновата шийка трябва да си остане на същата дълбочина, на която е в саксията. По-дълбоко засаждане води до загниване, а по-плитко - до изсъхване.

Изборът на място зависи от сортовите особенности. Всеизвестен факт е, че хостата се чувства добре на сянка. Но, има и разновидности, които се чувстват също толкова добре и в по-слънчеви условия.

Малък трик за разпознаване на издръжливостта на слънце са нюансите и шарките на листата. Колкото по-тъмни са листата, толкова по-слаба толерантност ще проявяват в условия на силно слънчево греене. И обратно. Светлите листа и тези с красиви бели или жълти шарки се приспособяват лесно и към слънчеви места.

При засаждане е желателно ямката да се подготви предварително. Размерите да са двойно или тройно по-големи от тези на саксията. При тежки почви се препоръчва обогатяване с компост и задължително поставяне на дренаж.

Видове хости

С екзотичния си вид и богато разнообразие, хостата е добре оценено декоративно растение. Съществуват над 2500 вариатета. Някои хости стават огромни, а други си остават джудженца завинаги. В зависимост от размерите, наличието или отсъствието на аромат и толерантността им към слънчевото осветяване хостите се разделят в няколко групи. Основните от тях са:

с ароматни цветове. В тази група спадат сортове като Sugar and Spice, Cathedral Windows и Hosta plantaginea. Цъфтежът зависи от сортовите особенности, но в общи линии започва през май в нашите климатични условия.

с големи размери. Тези представители са подходящи за засаждане единствено в градински условия. Empress Wu е вариатет, които може да достигне над метър височина и двойно повече ширина. Paradigm достига същите размери.

джудженца. Мини хостите са подходящи за отглеждане както в градината, така и в контейнер. Blue Mouse Ears от снимката - 4-2-1 (в превод-сини миши ушички) напълно отговаря на името си. Растението достига едва 12 см височина. Banana Puddin е още по- мини. Височината на тази разновидност е около 10 см.

Хоста с компания

Сама по себе си хостата е достатъчно впечатляваща. Въпреки това тя успешно се съчетава с редица други растения със сходни изисквания към условията на средата.

Независимо каква комбинация се прави трябва да се спазят няколко правила. На първо място винаги са изискванията на растенията! Не може на едно място да се засаждат сенколюбиви и слънцелюбиви растения или които имат нужда от много вода, със сухоустойчиви.

Височината е следващото ограничение. Високите растения винаги се поставят на заден план, а ниските отпред. Така се постига баланс и никой на никого не пречи, няма конкуренция за светлина.

Голяма тънкост е постоянният цъфтеж, що се отнася до многогодишни растения. Ако растенията се подберат така, че да се редуват и допълват по период на цъфтеж и багри, е чудесно. Почивката в една такава градина е удоволствие, а цвят и аромати може да има целогодишно.

Хостата успешно се съчетава с високи дървета, цъфтящи или нецъфтящи храсти, декоративни треви, многогодишни или едногодишни цъфтящи растения. Много успешни са съчетанията с късно цъфтящи пролетни луковици, хортензия, рододендрони, азалии, каладиум, астилбе, хеухера, всякакви папрати, а от едногодишните - бегонии, импатиенси, торении и др.

От какво да я пазим

Както вече казахме хостата е многогодишно растение. Веднъж засадена и успешно вкоренена тя расте и хубавее без много грижи. Няма нужда от много вода, няма какво толкова да се почиства от и около нея, няма нужда от редовно подхранване и т.н. С една дума хостата може да се гледа сама.

Добре е в началото на пролетта да се подхрани, за да й се даде начален тласък, но иначе почвените запаси са напълно достатъчни. Длъжни сме обаче да споменем и няколко недостатъка. Хостата има един основен и много неприятен враг - голите охлюви. Те нагризват листата и оставят лъскавите си следи по тях. Особенно в ранните стадиии на развитие на хостата през пролетта те са много опасни.

Справянето с тях е предизвикателство, но не е невъзможно. Например бирените капани са едно добро решение. За по-силни нападения препоръчваме употребата на молюнциди(на снимката- повреди от охлюви/.

Друг опасен момент е задържането на вода в почвата. От тук до гъбно заболяване границата е изключително тънка. Най-често се стига до загниване на кореновата система или шийка, причинено от фузариум.

Антракнозата е друг неприятен гъбен патоген. Заразените с тази болест хости имат кафяви петна по листата и не изглеждат никак добре. Справянето с проблема е пръскане с фунгицид и отстраняване на заразените листа.

Като превантивни мерки срещу гъбни патоогени препоръчваме поставяне на дренаж при засаждане, а в последствие оптимизиране на растоянията между отделните растения. Целта е да се подобри циркулацията на въздух във вътрешността на туфите.

С пъстрите листа са уникалните

Сега е моментът да се сдобиете с хоста. В градинските центрове се предлага богато разнообразие от едноцветни или двуцветни хости в различни размери. Избирайте смело и се насладете на удоволствието да отглеждате хоста. Правилата са еднакви за градински условия или засаждане в контейнер.

Eдни от най-уникалните разновидности на хостата са White Feather (изцяло бели листа); "Fair Maiden" (уникален контраст между бяло и зелено) и Raspberry Sundae ( с червен нюанс в основата на листата).