Домашна ракия за пазара

12 юни 2018
В лозята
0
16191
Няма снимка
Европейските производители се регистрират като малък обект и продават на пазара като независими обекти, без да им се налага да минават в нелегалност. И нашите са европейски, но...
1 2 3 4
 

Европейски малки дестилерии продават, ,но у нас е нелегално, защо?

Този въпрос ни зададоха няколко производители и помолиха да получат компетентен отговор, стъпил на базата на нормативните изисквания.

Материалът, който публикувахме в брой 1285 на в. "Хоби фермер" за видовете апарати за дестилация на ракия също предизвика немалък читателски интерес и също касае темата.

Много читатели по този повод ни зададоха и въпроса знаем ли как стоят нещата в страните от ЕС.

Отговор:

За сведение на всички читатели, предизвикани от темата, в страните членки на ЕС производителите на домашна ракия имат възможност да се регистрират като специализиран малък обект за дестилиране

Това им дава възможност да продават на пазара своята ракия.

В европейското законодателство съществува директива 92/83/ЕИО на Съвета от 19 октомври 1992 г. "за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки".

В чл. 22 от документа се предвижда държавите-членки да могат да прилагат за етилов алкохол, произведен в "малки обекти за дестилиране" намалени акцизни ставки при следните ограничения:

Намалените ставки, които могат да са по-ниски от минималната ставка, се прилагат по отношение на обекти, в които се произвежда до 1000 литра чист алкохол годишно или 2500 л ракия при 40 об.% годишно.

За целите на намалените ставки понятието "малък обект за дестилиране" означава обект за дестилиране, който е правно и икономически независим от който и да е друг обект за дестилиране и не осъществява дейността си по предоставен лиценз.

Държавите-членки могат да въведат разпоредби, по силата на които алкохолът, произведен от малки производители, се пуска в свободно обръщение веднага след като е произведен.

У нас незаконните продажби продължават с години.

Това си има своето обяснение.

Повече от 10 г. след като България стана член на ЕС тази директива не се прилага у нас по начина, по който е посочено по-горе, независимо, че определението в точка "б" е включено в Закона за акцизите.

Имало е не един и два пъти и у нас предложение за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове при спазването на изискванията на тази директива на ЕС, но досега това не е направено.

По тази причина в Европейския съюз, където директивата се прилага има хиляди малки семейни дестилерии които произвеждат и продават на пазара специфичните за техните традиции дестилирани спиртни напитки от плодове /ракии/.

Всичко това само подсказва, че е време и българските законодатели да направят промени в посочените нормативни направления.

Така ще се ограничи или дори премахне производството на алкохол от нерегистрирани производители, казва консултантът ни Николай Бакалов.

Ще могат да се елиминират и опасностите, които крие незаконната продажба на домашни ракии. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
189
0

За есенно лозе изберете внимателно вашата, а как да изчислите и броя на лозите Мястото за лозе се подготовя още от август или в началото на есента, тогава се риголва.

216
0

Най-важните съвети на д-р инж. техн. Николай Бакалов Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце. Надеждата на лозарите и винарите е да се задържи хубавото време и гроздето да

13518
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13761
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

41949
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

Още от Фермер
846
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

360
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

495
0

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

414
0

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

423
0

Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия.  Твърдението все пак е валидно за миналата година,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бургаският районен съд потвърди взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хил. лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев, съобщиха от пресцентъра на съда преди минути. Съдебното производство е протекло по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК -  съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение,

“Левски” може да подпише със сенегалския национал и бивш играч на “Евертън” Магай Гей. Халфът в момента играе за турския “Адана”, а информацията за него евентуален трансфер на “Герена” пристига от южната ни комшийка. Местният журналист Левент Юмит Ерол съобщи новината чрез профила си в социалната мрежи туитър със следния пост: “Сенегалският

- Малките ще се учат на речева учтивост - поздрав, благодарност, молба - Що е труд, цена, стока и личен бюджет - може да ги подготвите още отсега Учителите на първокласниците вече са избрали букварите и читанките на издателства, по които ще преподават наесен. Изборът е бил съгласуван с обществените съвети към училищата.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа