Капковото напояване в двора и на вилата

12 юни 2018
В лозята
0
10206
1 2 3 4 5 6
 

Това днес е оптималният начин за поливане

Това, че капковото напояване е най-перспективният начин на доставка на вода до земеделските култури на нивата или в двора е вече ясно почти на всеки стопанин.

Въпросът е, че на мнозина то все още им се струва сложно за осъществяване и скъпо като начинание, а на практика въобще не е така.

При него загубите на вода стават минимални

защото тя се доставя на точното място в продължение на точно необходим и планиран срок и количество.

При него влагата се усвоява най-пълноценно от растенията в корените им.

Трето голямо предимство е, че капковото работи при ниско налягане на водата. Необходимото налягане в мнозинството от случаите е в рамките на 0,9 - 1,5 атмосфери.

За този начин не са ви нужни специални умения, а само малко технически познания за изграждането на една напоителна система.

Основните елементи на една такава инсталация са:

Водоизточник - (евентуално помпа за ниско налягане).

Филтър.

Основен водопровод за отвеждане на водата от водоизточника до напояваните участъци.

Водопроводът може да бъде от ПВЦ материал и да е 1 или 1/2 цола.

4 Тръбопроводи с вградени в тях капкообразователи.

4 Маркучът - има различни видове и не е много скъп, ако е за един сезон.

За поливане на зеленчукови култури и цветя, както и за лозите в двора е за предпочитане лентовият маркуч с вградени капкообразуватели.

В един от вариантите капкообразувателите пропускат 1,4 л вода на час и са разположени на 30 см един от друг по дължината на маркуча, а другите варианти са близки.

Полагането на такъв маркуч започва, когато всички растения вече са засадени на постоянното си място. При поставянето му е редна да се избягват сгъвания, които биха пречили на преминаването на водата.

Водата се пуска по 2 начина

Това става или ръчно чрез кран, или по-модерно - чрез поставяне на програмиращо устройство, което спокойно работи с батерия от 9 волта.

Чрез него могат да се програмират дните за поливане и часовете за започване и приключване на поливките.

Добре би било поливането да се програмира за хладните и по-късни вечерни часове, когато налягането на водата е нормално и консумацията й обикновено е минимална.

А това са и най-добрите часове за растенията.

Маркучът се прибира след приключване на поливния сезон. Тогава елементите (включително програмиращото устройство) се почистват и съхраняват на сухо. Така се удължава с години времето на експлоатация на дворната поливна система.

Елементите за капковото напояване могат да бъдат намерени в магазините за земеделска техника, в градинските центрове, в железариите и т.н.

Всички фирми, предлагащи системи за капково, предлагат и програмиране или съвети.

Кое колко би струвало?

Например лентовият маркуч е от порядъка на 20 лв. за линеен метър, програмиращото устройство ще излезе най-много 500 лева.

9-волтовата батерия не е скъпа - издържа 1 до 3 сезона.

Така, докато ни няма на вилата, умното устройство самичко си пуска водата в определен час на деня, напоява и след това я спира.

Конкретни и полезни съвети

И схема за монтаж

Голяма част от водата, с която поливат мама, баба, дядо на двора се губи и отива на улицата, изпарява се или се мушка другаде преди да стигне до жадните растения.

Това става най-често, когато се използва обикновен маркуч, който източва огромно количество вода, без възможност за контрол на дебита и струята.

Капковото напояване е нещо съвсем друго - пуска вода, само когато има нужда и където има нужда.

За разлика от всеки маркуч, капково - напоителните системи са чудесен начин за пестене на вода, защото поливат само там, където решите.

Капковата система осигурява вода директно до корените на растенията. С нея почвата се полива равномерно, с което се предотвратява прекаленото изпаряване, просмукване или оттичане на ценна вода и се намалява появата плевели.

Системата като инсталация от тръби с капкоотделители за бавно и продължително напояване задоволява нуждите на растенията, равномерно полива по дължината на капкоотделителната тръба, поддържа постоянно ниво на влажност на почвата.

Подходяща е за напояване на цветни и зеленчукови лехи, парници, лозя, овошки, окачени саксии, дълги редове живи плетове или храсти.

Маркучите за един сезон най-често се търсят за зеленчукови градини.Те са евтини и с кратък живот. Обикновено са за една реколта и за лесно почистване на площта след приключване.

Маркучите за повече сезона се препоръчват за трайни насаждения и имат дълъг експлоатационен период до 10-15 г., но са и по-скъпи.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5580
0

Едно от средствата за борба са зелените резитби Тази година немалко лозари се оплакват от пълно или частично окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи.

6156
0

Тогава се появяват дефекти, за които любители ни питат По-ниска от 15 C температура по време на повечето дни от цъфтежа винаги пречи на опрашването, защото при такива обстоятелства прашецът просто

15021
0

Това ни попита читателката Вяра Недялкова от Петрич. Искаме да й кажем, че става дума за вируси по лозите. Един от тях причинява късовъзлието, което се разпространява чрез посадъчен материал или

6102
0

Рецептата e на д-р инж.техн.Николай Бакалов Стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% ферментируеми захари. Съотношението между глюкоза и фруктоза е 40:60%, а 19,

10431
0

Европейски малки дестилерии продават, ,но у нас е нелегално, защо? Този въпрос ни зададоха няколко производители и помолиха да получат компетентен отговор,

Още от Фермер
2016
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1377
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1053
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2106
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13023
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа