Капковото напояване в двора и на вилата

12 юни 2018
В лозята
0
16119
1 2 3 4 5 6
 

Това днес е оптималният начин за поливане

Това, че капковото напояване е най-перспективният начин на доставка на вода до земеделските култури на нивата или в двора е вече ясно почти на всеки стопанин.

Въпросът е, че на мнозина то все още им се струва сложно за осъществяване и скъпо като начинание, а на практика въобще не е така.

При него загубите на вода стават минимални

защото тя се доставя на точното място в продължение на точно необходим и планиран срок и количество.

При него влагата се усвоява най-пълноценно от растенията в корените им.

Трето голямо предимство е, че капковото работи при ниско налягане на водата. Необходимото налягане в мнозинството от случаите е в рамките на 0,9 - 1,5 атмосфери.

За този начин не са ви нужни специални умения, а само малко технически познания за изграждането на една напоителна система.

Основните елементи на една такава инсталация са:

Водоизточник - (евентуално помпа за ниско налягане).

Филтър.

Основен водопровод за отвеждане на водата от водоизточника до напояваните участъци.

Водопроводът може да бъде от ПВЦ материал и да е 1 или 1/2 цола.

4 Тръбопроводи с вградени в тях капкообразователи.

4 Маркучът - има различни видове и не е много скъп, ако е за един сезон.

За поливане на зеленчукови култури и цветя, както и за лозите в двора е за предпочитане лентовият маркуч с вградени капкообразуватели.

В един от вариантите капкообразувателите пропускат 1,4 л вода на час и са разположени на 30 см един от друг по дължината на маркуча, а другите варианти са близки.

Полагането на такъв маркуч започва, когато всички растения вече са засадени на постоянното си място. При поставянето му е редна да се избягват сгъвания, които биха пречили на преминаването на водата.

Водата се пуска по 2 начина

Това става или ръчно чрез кран, или по-модерно - чрез поставяне на програмиращо устройство, което спокойно работи с батерия от 9 волта.

Чрез него могат да се програмират дните за поливане и часовете за започване и приключване на поливките.

Добре би било поливането да се програмира за хладните и по-късни вечерни часове, когато налягането на водата е нормално и консумацията й обикновено е минимална.

А това са и най-добрите часове за растенията.

Маркучът се прибира след приключване на поливния сезон. Тогава елементите (включително програмиращото устройство) се почистват и съхраняват на сухо. Така се удължава с години времето на експлоатация на дворната поливна система.

Елементите за капковото напояване могат да бъдат намерени в магазините за земеделска техника, в градинските центрове, в железариите и т.н.

Всички фирми, предлагащи системи за капково, предлагат и програмиране или съвети.

Кое колко би струвало?

Например лентовият маркуч е от порядъка на 20 лв. за линеен метър, програмиращото устройство ще излезе най-много 500 лева.

9-волтовата батерия не е скъпа - издържа 1 до 3 сезона.

Така, докато ни няма на вилата, умното устройство самичко си пуска водата в определен час на деня, напоява и след това я спира.

Конкретни и полезни съвети

И схема за монтаж

Голяма част от водата, с която поливат мама, баба, дядо на двора се губи и отива на улицата, изпарява се или се мушка другаде преди да стигне до жадните растения.

Това става най-често, когато се използва обикновен маркуч, който източва огромно количество вода, без възможност за контрол на дебита и струята.

Капковото напояване е нещо съвсем друго - пуска вода, само когато има нужда и където има нужда.

За разлика от всеки маркуч, капково - напоителните системи са чудесен начин за пестене на вода, защото поливат само там, където решите.

Капковата система осигурява вода директно до корените на растенията. С нея почвата се полива равномерно, с което се предотвратява прекаленото изпаряване, просмукване или оттичане на ценна вода и се намалява появата плевели.

Системата като инсталация от тръби с капкоотделители за бавно и продължително напояване задоволява нуждите на растенията, равномерно полива по дължината на капкоотделителната тръба, поддържа постоянно ниво на влажност на почвата.

Подходяща е за напояване на цветни и зеленчукови лехи, парници, лозя, овошки, окачени саксии, дълги редове живи плетове или храсти.

Маркучите за един сезон най-често се търсят за зеленчукови градини.Те са евтини и с кратък живот. Обикновено са за една реколта и за лесно почистване на площта след приключване.

Маркучите за повече сезона се препоръчват за трайни насаждения и имат дълъг експлоатационен период до 10-15 г., но са и по-скъпи.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
189
0

За есенно лозе изберете внимателно вашата, а как да изчислите и броя на лозите Мястото за лозе се подготовя още от август или в началото на есента, тогава се риголва.

216
0

Най-важните съвети на д-р инж. техн. Николай Бакалов Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце. Надеждата на лозарите и винарите е да се задържи хубавото време и гроздето да

13527
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13770
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

41949
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

Още от Фермер
855
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

360
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

504
0

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

414
0

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

423
0

Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия.  Твърдението все пак е валидно за миналата година,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бургаският районен съд потвърди взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хил. лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев, съобщиха от пресцентъра на съда преди минути. Съдебното производство е протекло по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК -  съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение,

“Левски” може да подпише със сенегалския национал и бивш играч на “Евертън” Магай Гей. Халфът в момента играе за турския “Адана”, а информацията за него евентуален трансфер на “Герена” пристига от южната ни комшийка. Местният журналист Левент Юмит Ерол съобщи новината чрез профила си в социалната мрежи туитър със следния пост: “Сенегалският

- Малките ще се учат на речева учтивост - поздрав, благодарност, молба - Що е труд, цена, стока и личен бюджет - може да ги подготвите още отсега Учителите на първокласниците вече са избрали букварите и читанките на издателства, по които ще преподават наесен. Изборът е бил съгласуван с обществените съвети към училищата.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа