НЕПРИЯТЕЛИ ПО БАДЕМА

12 юни 2018
Овошки
0
6462
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

В редакцията се обади нашият редовен читател Деньо Неделчев от Казанлък. Той сподели, че има проблем с опазването на бадема от неприятели.

Молбата му е да напишем кои са те и как да предпази реколтата от тях.

Семеядът вреди по зелената ядка

Неприятелят е разпространен навсякъде у нас, където се отглежда бадем. Вреди ларвата, която се храни с ядката на бадемовия плод.

Развива едно поколение годишно и зимува като напълно изхранена ларва в повредените от нея плодове.

Женската снася по едно яйце в ядката, като пробива с яйцеполагалото зелените и още незатвърдели бадемови плодове. Излюпените ларвите се хранят с ядките на плода, без да засегнат семенната обвивка.

Разпознава се, че плодовете са повредени чак когато ларвата изяде значителна част от съдържанието на ядката. Тогава плодовете престават да нарастват. Те не окапват, почерняват през зимата и отдалеч се забелязват по дърветата.

Мерки срещу вредителя

Нападнатите плодове се обират и се унищожават намиращите се в тях ларви.

Химичната борба се провежда с децис 2,5 ЕК - 0,04% Д (4 мл/10 л вода), нуреле Д . 0,07% (7 мл/10 л вода), агрия 1050+ - 0,15% 15 г/10 л вода).

Третира се два пъти - в началото на излитането на осите и в периода на масовия летеж. Моментите на третиранията се определят от пунктовете за прогноза и сигнализация.

Пръскане срещу черешова муха

В началото на юни при късните сортове череши, при необходимост се извършва второ пръскане срещу черешовата муха. Препоръчват се препарати с кратък карантинен срок: вазтак нов 100 ЕК - 0,0125% - 7 дни, децис 2,5 ЕК 0,03% - 7 дни, карате зеон 5 КС - 0,015% - 7 дни.

Тези инсектициди са ефикасни и срещу вишневата оса и листните въшки.

Бадемовата оса обезлиства дървета

Вредният стадий е лъжегъсеница

Вредят лъжегъсениците, които се хранят с листата. При масова поява те обезлистват дърветата.

Бадемовата оса развива едно поколение годишно и зимува като лъжегъсеница в почвата на дълбочина до 10 см. Осите се появяват през пролетта. С помощта на яйцеполагалото си женската снася яйцата поединично в листата, като ги полага под горния епидермис.

Лъжегъсеницата отначало предпочита връхната част на листата, а в последните възрасти изяжда цялата им повърхност, включително и централната жилка. Напълно развитите гъсеници падат или пропълзяват по стъблата до земята, влизат в нея, изграждат си землена камера и там зимуват.

Каква е борбата

Срещу лъжегъсениците се третира с децис 2,5 ЕК - 0,04% (4 мл/10 л вода), вазтак 10 ЕК - 0,015% (1,5 мл/10 л вода), нурепе Д - 0,07% (7 мл/10 л вода), агрия 1050+ - 0,15% (15 г/10 л вода).

Борбата е ефективна, ако се третира срещу гъсениците до трета възраст.

По бадема вредят още бадемовият беловинояд, листогризещите гъсеници и овощните акари. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
3447
0

Сега вредят оси въшки, бълхи През месеца при крушата се провежда борба срещу крушовата листна въшка, крушовата листна бълха, крушовата листна оса и др.

8235
0

Плодовите червеи вече атакуват, вземайте мерки Лошите метеорологични условия тази година, т.е. редуването на дъждовни със слънчеви дни провокира развитието на много болести и неприятели по овощните

6984
0

Често овощните дръвчета цъфтят обилно, а после образуват много завръзи. Понякога по-голяма част от плодовете се запазват, но на финала остават по-малки и не отговарят напълно на характеристиките на

5274
0

Прасковеният клонков молец или анарзията може да се намери във всички райони, където се отглеждат праскови и кайсии. Неприятелят напада още слива, бадем, вишна, череша и джанка.

10638
0

Пензирането на дръвчетата е стара овощарска практика. При нея се премахва растежния връх на леторасли, които растат по-силно. Заедно с върха се отстраняват и последните 2-3 недоразвити листенца.

Още от Фермер
2016
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1377
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1053
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2106
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13023
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа