НЕПРИЯТЕЛИ ПО БАДЕМА

12 юни 2018
Овошки
0
8379
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

В редакцията се обади нашият редовен читател Деньо Неделчев от Казанлък. Той сподели, че има проблем с опазването на бадема от неприятели.

Молбата му е да напишем кои са те и как да предпази реколтата от тях.

Семеядът вреди по зелената ядка

Неприятелят е разпространен навсякъде у нас, където се отглежда бадем. Вреди ларвата, която се храни с ядката на бадемовия плод.

Развива едно поколение годишно и зимува като напълно изхранена ларва в повредените от нея плодове.

Женската снася по едно яйце в ядката, като пробива с яйцеполагалото зелените и още незатвърдели бадемови плодове. Излюпените ларвите се хранят с ядките на плода, без да засегнат семенната обвивка.

Разпознава се, че плодовете са повредени чак когато ларвата изяде значителна част от съдържанието на ядката. Тогава плодовете престават да нарастват. Те не окапват, почерняват през зимата и отдалеч се забелязват по дърветата.

Мерки срещу вредителя

Нападнатите плодове се обират и се унищожават намиращите се в тях ларви.

Химичната борба се провежда с децис 2,5 ЕК - 0,04% Д (4 мл/10 л вода), нуреле Д . 0,07% (7 мл/10 л вода), агрия 1050+ - 0,15% 15 г/10 л вода).

Третира се два пъти - в началото на излитането на осите и в периода на масовия летеж. Моментите на третиранията се определят от пунктовете за прогноза и сигнализация.

Пръскане срещу черешова муха

В началото на юни при късните сортове череши, при необходимост се извършва второ пръскане срещу черешовата муха. Препоръчват се препарати с кратък карантинен срок: вазтак нов 100 ЕК - 0,0125% - 7 дни, децис 2,5 ЕК 0,03% - 7 дни, карате зеон 5 КС - 0,015% - 7 дни.

Тези инсектициди са ефикасни и срещу вишневата оса и листните въшки.

Бадемовата оса обезлиства дървета

Вредният стадий е лъжегъсеница

Вредят лъжегъсениците, които се хранят с листата. При масова поява те обезлистват дърветата.

Бадемовата оса развива едно поколение годишно и зимува като лъжегъсеница в почвата на дълбочина до 10 см. Осите се появяват през пролетта. С помощта на яйцеполагалото си женската снася яйцата поединично в листата, като ги полага под горния епидермис.

Лъжегъсеницата отначало предпочита връхната част на листата, а в последните възрасти изяжда цялата им повърхност, включително и централната жилка. Напълно развитите гъсеници падат или пропълзяват по стъблата до земята, влизат в нея, изграждат си землена камера и там зимуват.

Каква е борбата

Срещу лъжегъсениците се третира с децис 2,5 ЕК - 0,04% (4 мл/10 л вода), вазтак 10 ЕК - 0,015% (1,5 мл/10 л вода), нурепе Д - 0,07% (7 мл/10 л вода), агрия 1050+ - 0,15% (15 г/10 л вода).

Борбата е ефективна, ако се третира срещу гъсениците до трета възраст.

По бадема вредят още бадемовият беловинояд, листогризещите гъсеници и овощните акари. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
189
0

Неприятелят вреди само по крушите Крушовият плодов червей напада единствено крушови овощни дървета. Вредителят се наблюдават рядко, а и неприятелят често се бърка с ябълковия плодов червей.

144
0

Напада черупкови и горски видове Ореховият плодов червей е разпространен в цялата страна и напада орех, кестен, бадем и някои горски видове. Развива едно поколение годишно.

153
0

Вредителят се среща в цялата страна Сливовият плодов червей е един от най- опасните неприятели в сливовите насаждения. Среща се в цялата страна. Може да нанаесе над 50% повреди по сливите,

10179
0

. Продължава вредната дейност на ябълковия и източния плодови червеи, които червясват плодовете. В този период плодовете се нагризват и от корогризачки. .

5805
0

Когато фасулът започне да зрее и чушките са жълтеникави, неприятелят снася яйцата си по тях. След като ларвите се излюпят, те се вгризват в зърната и започват да се хранят с вътрешността им.

Още от Фермер
837
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

360
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

495
0

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

414
0

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

423
0

Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия.  Твърдението все пак е валидно за миналата година,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бургаският районен съд потвърди взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хил. лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев, съобщиха от пресцентъра на съда преди минути. Съдебното производство е протекло по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК -  съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение,

“Левски” може да подпише със сенегалския национал и бивш играч на “Евертън” Магай Гей. Халфът в момента играе за турския “Адана”, а информацията за него евентуален трансфер на “Герена” пристига от южната ни комшийка. Местният журналист Левент Юмит Ерол съобщи новината чрез профила си в социалната мрежи туитър със следния пост: “Сенегалският

- Малките ще се учат на речева учтивост - поздрав, благодарност, молба - Що е труд, цена, стока и личен бюджет - може да ги подготвите още отсега Учителите на първокласниците вече са избрали букварите и читанките на издателства, по които ще преподават наесен. Изборът е бил съгласуван с обществените съвети към училищата.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа