Учени от Центъра за селскостопански изследвания - AgResearch, в новозеландския град Моусджайъл създават порода овце, които при храненето си ще отделят в атмосферата с 10 % по-малко метан в сравнение с останалите породи.

Отглежданите селскостопански животни в Нова Зеландия са основният източник на отделяния метан, в Австралия - не по-малко от 10%. Затова все по-често се чуват предложения да се въведат квоти на вредните газове, отделяни от животновъдството. В този случай овцете с "намалени вредни газове" ще станат икономически изгодни.

За получаването на такива овце работи генетикът д-р Сюзън Роуи и нейните колеги. Те са избрали две линии от 100 овце въз основа на намаленото количество метан. Количеството на отделяните от всяка овца газове се измерват. Това става, като животните се затварят в херметично помещение (т. нар. камера за натрупване на отделени газове) от 40 минути до 1 час.

Сега вече върви отборът на животни трето поколение.

Изследователите предполагат, че новата порода ще е готова след година или две.

Учените забелязват, че по-ниското отделяне на метан е съпроводено от други признаци. При тези овце вълната расте по-бързо. Освен това намалява размерът на търбуха им, което води до това, че овцете ядат по-малко, но по-често от обикновените им посестрими.

Генетикът от AgResearch д-р Сюзън Роуи
Генетикът от AgResearch д-р Сюзън Роуи