В насажденията огледайте дръвчетата и проследете прихващането на присадниците - важно мероприятие е своевременното отстраняване на леторастите конкуренти, израснали от майчиното растение, близо до тях.

Продължават грижите за прихващане на новозасадените дръвчета, за които е най-актуално напояването и редовното окопаване.

Не по-късно от 10-15 юни младите овощни насаждения се подхранват с 15-20 кг амониева селитра на декар, след което се прави плитка почвообработка. При засушаване се напоява. До края на месеца се извършват още 1  или 2 плитки обработки.

В новозасадените прасковени градини с чашовидна или подобрена чашовидна корона е време за резитба за формиране. Ненужните леторасти се отстраняват.

След окончателното завършване на опадането на завръзите насажденията се напояват.

Продължава работата по механичното прореждане на плодовете при прасковата.

В ягодовите насаждения

Засажда се последният ягодов разсад, съхранен в хладилник.

Продължават грижите по напояването и плевенето на младите и новосъздадените насаждения.

В по-високите райони в началото на месеца се постила слама под цветоносите.

Не се препоръчва да се бере, когато по плодовете има роса или веднага след дъжд, защото те бързо загниват.

За да наедреят плодовете от следващите беритби при засушаване, се полива с малка водна струя на застланите със слама насаждения. Ако се дъждува, интензивността на дъжда трябва да бъде по-слаба.

В края на месеца в по-топлите месторастения след прибирането на последните плодове сламата се събира и се изнася. Насажденията след това се подхранват с 8-10 кг амониева селитра на декар и се извършва първа обработка след беритбата. Ако е необходимо напояване, прави се преди подхранването.

В малиновите насаждения

Извършват се редовни обработки на почвата.

В новите насаждения се гледа строго прихващането и развитието. Не се допуска заплевеляване. При засушаване се извършва една поливка.

В плододаващите насаждения продължава почистването на редовете от много слаби и излишни издънки, особено излезлите извън реда, към междуредието.

В някои райони към края на юни започва беритбата на плодовете от ранните сортове. При презряване плодовете много бързо се развалят и окапват.

В касисовите насаждения

Грижите за вкоренилищата продължават и през юни. Почвата се обработва 2-3 пъти в зависимост от напояването, валежите и появата на плевели.

Извършват се редовни – поне 1-2 обработки както на младите, така и на плододаващите насаждения. При засушаване се напоява.

Започва работата по организация на беритбата на касисовите плодове.

В насаждения с други култури

Продължава присаждането на лимоновите подложки на будна пъпка.

Грижите за вкореняване на открито резници от нар, смокиня и облепиха продължават, като питомникът се окопава и полива редовно.

Осигуряват се необходимите обработки в насажденията, ежеседмично културите се поливат.

Към края на месеца се окулират на будна пъпка необлагородените от миналата година подложки с пъпки от райска ябълка.

Продължава привързването на лианите на актинидията към спомагателните колчета.

Извършва се подхранване с последната 1/3 от годишната азотна норма, определена за актинидията.

Почистват се страничните леторасти на основното й стъбло, за да се стимулира развитието и цялостното оформяне.