Ушите на кучето, независимо каква порода е то, трябва да се преглеждат всекидневно. Това позволява навреме да бъдат открити различни патологии: отичане, зачервяване, наличие на неприятна миризма от ушите. Обикновено те говорят за развитие на инфекции на ушния канал и изискват незабавно посещение на ветеринарен кабинет.

Самото почистване не трябва да се прави прекалено често, особено при кучета с къси щръкнали уши, каквито са на френския булдог

Обикновено това трябва да се прави веднъж седмично.

Всекидневното чистене на ушите на домашния любимец е вредно - кожната мазнина и ушната сяра в малки количества предпазват кучето ви от външни фактори: мръсотия, прах, резки температурни промени и др. Затова трябва да се убедите, че ушите на френския ви булдог действително се нуждаят от почистване.

При кучета с дълга козина и с увиснали уши които лошо се проветряват и повече се потят, се натрупва мръсотия, ушна сяра и кожна мазнина, затова техните уши трябва да се чистят много по-често - желателно е през ден.

Много зависи и от състоянието на животното - колкото по-старо е то, толкова по-често трябва да се чистят ушите му.

Честотата зависи и от начина на живот на кучето - ако то през цялото време е вкъщи, ушите му няма да се замърсяват толкова бързо, колкото при животните, които прекарват много време навън.

Време ли е вече да чистите ушите на кучето си може да разберете с лесен тест

С намокрена с вода клечка за уши изтрийте леко ухото в областта на слуховия отвор. Ако клечката е покрита с малко сивкаво или жълтеникаво вещество, още не е нужно да чистите ушите.

Ако по клечката са полепнали парченца ушна сяра, значи е време за чистене.

Преглеждайте всеки ден ушната раковина на кучето си без значение каква е породата му
Преглеждайте всеки ден ушната раковина на кучето си без значение каква е породата му
С клечка за уши може да направите тест дали вече е време да чистите ушите на кучето
С клечка за уши може да направите тест дали вече е време да чистите ушите на кучето