Кога може да чупим на две лекарствата

09 юни 2018
Домашен лекaр
0
22428
 

Голяма философия ли е да глътнеш едно хапче

Д-р Емилия Бенова

Изглежда много просто и напълно логично, когато ни заболи глава или почувстваме друго неразположение, да отворим аптечката и да вземем обезболяващо. Все пак има някои тънкости и нюанси при приемането на лекарства.

Ако върху таблетката има резка, която я разделя наполовина или на кръст, това означава, че спокойно можете да я делите. При тези лекарства активното вещество е разпределено равномерно.

Има обаче лекарства, които са гладки. Те не бива да се чупят и разделят. При тях субстанцията е неравномерно разпределена и при разчупване може да погълнете частта без лекарство, т.е. напълно безсмислено да гълтате хапа.

Лекарства, които са под формата на капсули, обикновено се състоят от няколко слоя. Те се разтварят последователно и освобождават лекарството в различни части на храносмилателния тракт. Най-отгоре са покрити със защитна обвивка. Какво ще стане, ако капсулата се разреже с нож? В най-добрия случай лекарството ще има плацебо ефект, в най-лошия случай ще получите гастрит или ентерит.

Ако таблетките, предназначени за смучене, се поглъщат с вода, ефектът от лечението ще бъде намален или даже - никакъв. Лекарствата, които се пият с вода обикновено не действат веднага - нужно е време, за да се разтворят и да се абсорбира лекарството. Ето защо някои лекарства за сърце, например широко известният нитроглицерин, се поставят под езика. Разтворени в лигавицата на устата през малките капиляри, веществото навлиза в горната куха вена, водеща право в сърцето.

Има едно много важно условие за приемане на нитроглицерин, което много хора не знаят - лекарството трябва да се поема в стабилно, седнало положение. Това условие е много важно. Лекарството понижава кръвното налягане. Човек може да се замае, да изпита остра слабост в краката, което ще доведе до падане.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
5094
0

Безплатни медицински прегледи се провеждат в 157 населени места От 18 август 2018 г. до 5 септември 2018 г. земеделската компания „Агрион“ организира безплатни медицински прегледи в цялата страна.

16749
0

Д-р Галина Цветкова, педиатър и семеен лекар в 13 ДКЦ в гр. София, с над 20-годишен професионален опит - Д-р Цветкова, какви вируси атакуват това лято?

7677
0

В световен мащаб се разработват методи за биологичен контрол на популацията Д-р Емилия Бенова Как да отстраните кърлеж? 1. Използвайте малки пинцети, които трябва да са плоски и извити.

17028
0

Д-р Емилия Бенова Кърлежите са едни от най-честите преносители на различни и сериозни заболявания при хората. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж,

10305
0

Учени от Лондонския университетски колеж и Лондонския имперски колеж заключиха, че съдържащият се в куркумата пигмент куркумин може ефикасно да се използва за лечение на глаукома в ранен стадий,

Още от Фермер
846
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

360
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

495
0

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

414
0

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

423
0

Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия.  Твърдението все пак е валидно за миналата година,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бургаският районен съд потвърди взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хил. лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев, съобщиха от пресцентъра на съда преди минути. Съдебното производство е протекло по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК -  съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение,

“Левски” може да подпише със сенегалския национал и бивш играч на “Евертън” Магай Гей. Халфът в момента играе за турския “Адана”, а информацията за него евентуален трансфер на “Герена” пристига от южната ни комшийка. Местният журналист Левент Юмит Ерол съобщи новината чрез профила си в социалната мрежи туитър със следния пост: “Сенегалският

- Малките ще се учат на речева учтивост - поздрав, благодарност, молба - Що е труд, цена, стока и личен бюджет - може да ги подготвите още отсега Учителите на първокласниците вече са избрали букварите и читанките на издателства, по които ще преподават наесен. Изборът е бил съгласуван с обществените съвети към училищата.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа