Не е лесно да се постигне перфектен тревен килим. Не и невъзможно, естествено. Затова градинарите, които имат тревна площ в двора или на вилата, трябва да полагат не малко грижи за тревата.

Често в нея израстват различни плевели

Има два начина за борба с тях - механичен и химичен. Ако плевелите са малко, може да се премахнат като се отстранят с корените им. Ако са повече, третира се със селективен хербицид за широколистни растения.

Едновременно с хербицида е препоръчително да се внесе и тор за подхранване на тревата. Не забравяйте да прочетете внимателно инструкциите за работа преди употреба на хербициди!

Мъхът е друг проблем, който често се появява в тревния килим. Най-успешният начин за борба с мъха е да се подобрят условията за растеж на новата трева. Два пъти годишно (през пролетта и есента) тревата трябва да се аерира, за да не позволявате на почвата да се сбива. Освен това се полива редовно, но да се внимава, за да не се заблати теренът, ако има такива предпоставки.

Тревната площ може да се подхранва и с тор с антимъх ефект, който допринася за отстраняването мъха, подхранва тревните видове и предпазва от образуване на нов мъх.

За най-добри резултати тревата през есента се третира с комбиниран гранулиран тор, а през вегетацията се правят листни подхранвания.

Подхранвайте и чрез капковата система

Ако имате капкова система за напояване в двора или в градината, можете да я използвате, за да подавате чрез нея листните торове на растенията.

Повечето листни торове, които се предлагат на българския пазар, са подходящи за внасяне и чрез капкови системи.