Ако градушка удари лозите

08 юни 2018
В лозята
0
37305
Няма снимка
Понякога картината е толкова красноречива, че сама показва на лозаря какво да прави
1 2 3 4 5 6
 

Ще имате немного, но бърза работа, за да няма бяло гниене

И през юни не са изключени валежи с ледени късове, казаха агрометеоролозите.

Това означава, че ако град удари лозите, трябва да се проведе успешна борба с бялото гниене, което се появява точно след градобитието.

Какви спешни грижи ще са необходими за лози и асми, питат ни Маргарита Бъчварова от Пазарджик и Ваня Баръмова от Варна.

Отговор:

Трябва бързо и напълно да отстраните и изгорите повредените части, които са източник на заразите - това се прави по всяко време след град.

Задължително е най-късно до 16 часа след падането на градушката лозите да се напръскат - може с 2% бордолезов разтвор, може и с други продукти за растителна защита с активно вещество меден сулфат.

С ножицата

След градушката първо трябва да върнете формировката, която сте възприели за лозата - степента на рязане зависи от пораженията, не се притеснявайте да работите с ножицата.

Резитбата е много важна операция след паднала градушка. Тя трябва да се приложи с цел възстановяване на лозите след нанесените по леторастите им рани.

След като възстановите възприетата формировка, трябва да огледате повредите. Те, разбира се, може да са различни, защото зависят от интензивността на валежите и от фазата на вегетацията.

След всичко това се взима решение за силата на резитбата.

Има старо правило. То гласи, че при еднаква сила на градушката, повредите върху лозовите растения са толкова по-малки, колкото по-късно е паднала тя.

Възстановителна резитба се прави най-късно до края на юни

Тъй като и климатът вече е непредвидим, хубаво е лозарите да знаят кои части на лозите се увреждат най-много при късните градушки и как се оправят.

След дъжда възстановителна резитба може да се проведе, когато все още растежът на леторастите е интензивен, но не по-късно от края на месец юни! До тогава плодните пръчки се премахват, а зелените леторасти от старите чепове се режат пак на чепове.

Колко да са чеповете

Общият им брой трябва да осигури на кордоните да са нормално гарнирани и по тях да остане оптимална листна площ.

Броят на чеповете, които се оставят, е редно да гарантира и правилно натоварване при резитбата през следващата година.

Забрани за зелена резитба

Те трябва да се спазват

След градушка не бива да се прибягва до лозарската ножица, когато вече има образувани зърна по лозите и асмите.

Тогава резитбата на зелено за възстановяване не трябва да се извършва.

Е, тъй като за всичко си има изключение, и т,к би могло да се направи такова. То важи за случаите, когато градушката е паднала в началото на юли, или пък е била много силна и е изпочупила напълно леторастите.

Тогава те трябва да се отстранят.

Но, когато говорим за общо взето незначителни, слаби или средни повреди, които не са засегнали в много голяма степен зелените леторасти, е по добре да се почисти на ръка и да не се реже.

От летните пъпки покарват колтуци, които до края на вегетацията могат да достигнат нормална дължина, да узреят добре и да спасят положението.

А за догодина...

Редно е да се намали с малко натоварването на растенията

Внимание! За растежа и плододаването на пострадалите лози догодина трябва да се създадат най-благоприятни условия за възстановяването им.

Това означава, че трябва да се намали с малко общото натоварване.

Как се преценява и действа

Скъсяват се плодните пръчки - понякога може да се наложи да се п ремахнат някои от тях изцяло.

В случаите, когато след градушка спящите пъпки се развиват масово, това естествено предизвиква силно засенчване в зоната около кордоните и леторастите и те не успяват да узреят до края на вегетацията. Започват и да се нападат no-силно от оидиум.

Тогава филизенето на излишните леторасти е наложително

С това ще се създадат по-благоприятни и адекватни условия за опазване на всеки нов прираст от болести и неприятели.

Един конкретен съвет: Ако пропуснете резитбата на зелено сега, през следващата година ще трябва да изберете слабо увредените пръчки за плодни звена.

При младите насаждения...

Да се действа много внимателно

С особено внимание трябва да се извърши резитбата при младите растения, защото те хем са в процес на формиране, хем са ранени от градушката.

Има два варианта

При силно изразени повреди по лозата и асмата, а и когато тъканите около раните са започнали да некрозират, пръчките в никакъв случай не трябва да се оставят за бъдещи стъбла или кордони.

При по-слаби повреди, и ако раните са калусирани и дървесината е добре узряла, едногодишните пръчки трябва да се запазят и да се направи само една нормална резитба за формиране на лозите.

Битите асми също са много уязвими

Повишете грижите към тях

Във всички лозя, бити от градушка, независимо от степента й на поражения, е необходимо да повишите грижите. И да правите още по-старателно, всичко, което им е необходимо, за да се възстановят по-бързо и по-добре да узреят пръчките.

Това означава:

да торите правилно и оптимално,

да напоявате при нужда,

да правите своевременно необходимите обработки на почвата,

да провеждате своевременна борба с болестите и неприятелите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5589
0

Едно от средствата за борба са зелените резитби Тази година немалко лозари се оплакват от пълно или частично окапване на цветните бутони, цветчетата или младите завързи.

6165
0

Тогава се появяват дефекти, за които любители ни питат По-ниска от 15 C температура по време на повечето дни от цъфтежа винаги пречи на опрашването, защото при такива обстоятелства прашецът просто

15021
0

Това ни попита читателката Вяра Недялкова от Петрич. Искаме да й кажем, че става дума за вируси по лозите. Един от тях причинява късовъзлието, което се разпространява чрез посадъчен материал или

6111
0

Рецептата e на д-р инж.техн.Николай Бакалов Стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% ферментируеми захари. Съотношението между глюкоза и фруктоза е 40:60%, а 19,

10431
0

Европейски малки дестилерии продават, ,но у нас е нелегално, защо? Този въпрос ни зададоха няколко производители и помолиха да получат компетентен отговор,

Още от Фермер
2034
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1395
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1071
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2133
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13077
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа