Ако градушка удари лозите

08 юни 2018
В лозята
0
42984
Няма снимка
Понякога картината е толкова красноречива, че сама показва на лозаря какво да прави
1 2 3 4 5 6
 

Ще имате немного, но бърза работа, за да няма бяло гниене

И през юни не са изключени валежи с ледени късове, казаха агрометеоролозите.

Това означава, че ако град удари лозите, трябва да се проведе успешна борба с бялото гниене, което се появява точно след градобитието.

Какви спешни грижи ще са необходими за лози и асми, питат ни Маргарита Бъчварова от Пазарджик и Ваня Баръмова от Варна.

Отговор:

Трябва бързо и напълно да отстраните и изгорите повредените части, които са източник на заразите - това се прави по всяко време след град.

Задължително е най-късно до 16 часа след падането на градушката лозите да се напръскат - може с 2% бордолезов разтвор, може и с други продукти за растителна защита с активно вещество меден сулфат.

С ножицата

След градушката първо трябва да върнете формировката, която сте възприели за лозата - степента на рязане зависи от пораженията, не се притеснявайте да работите с ножицата.

Резитбата е много важна операция след паднала градушка. Тя трябва да се приложи с цел възстановяване на лозите след нанесените по леторастите им рани.

След като възстановите възприетата формировка, трябва да огледате повредите. Те, разбира се, може да са различни, защото зависят от интензивността на валежите и от фазата на вегетацията.

След всичко това се взима решение за силата на резитбата.

Има старо правило. То гласи, че при еднаква сила на градушката, повредите върху лозовите растения са толкова по-малки, колкото по-късно е паднала тя.

Възстановителна резитба се прави най-късно до края на юни

Тъй като и климатът вече е непредвидим, хубаво е лозарите да знаят кои части на лозите се увреждат най-много при късните градушки и как се оправят.

След дъжда възстановителна резитба може да се проведе, когато все още растежът на леторастите е интензивен, но не по-късно от края на месец юни! До тогава плодните пръчки се премахват, а зелените леторасти от старите чепове се режат пак на чепове.

Колко да са чеповете

Общият им брой трябва да осигури на кордоните да са нормално гарнирани и по тях да остане оптимална листна площ.

Броят на чеповете, които се оставят, е редно да гарантира и правилно натоварване при резитбата през следващата година.

Забрани за зелена резитба

Те трябва да се спазват

След градушка не бива да се прибягва до лозарската ножица, когато вече има образувани зърна по лозите и асмите.

Тогава резитбата на зелено за възстановяване не трябва да се извършва.

Е, тъй като за всичко си има изключение, и т,к би могло да се направи такова. То важи за случаите, когато градушката е паднала в началото на юли, или пък е била много силна и е изпочупила напълно леторастите.

Тогава те трябва да се отстранят.

Но, когато говорим за общо взето незначителни, слаби или средни повреди, които не са засегнали в много голяма степен зелените леторасти, е по добре да се почисти на ръка и да не се реже.

От летните пъпки покарват колтуци, които до края на вегетацията могат да достигнат нормална дължина, да узреят добре и да спасят положението.

А за догодина...

Редно е да се намали с малко натоварването на растенията

Внимание! За растежа и плододаването на пострадалите лози догодина трябва да се създадат най-благоприятни условия за възстановяването им.

Това означава, че трябва да се намали с малко общото натоварване.

Как се преценява и действа

Скъсяват се плодните пръчки - понякога може да се наложи да се п ремахнат някои от тях изцяло.

В случаите, когато след градушка спящите пъпки се развиват масово, това естествено предизвиква силно засенчване в зоната около кордоните и леторастите и те не успяват да узреят до края на вегетацията. Започват и да се нападат no-силно от оидиум.

Тогава филизенето на излишните леторасти е наложително

С това ще се създадат по-благоприятни и адекватни условия за опазване на всеки нов прираст от болести и неприятели.

Един конкретен съвет: Ако пропуснете резитбата на зелено сега, през следващата година ще трябва да изберете слабо увредените пръчки за плодни звена.

При младите насаждения...

Да се действа много внимателно

С особено внимание трябва да се извърши резитбата при младите растения, защото те хем са в процес на формиране, хем са ранени от градушката.

Има два варианта

При силно изразени повреди по лозата и асмата, а и когато тъканите около раните са започнали да некрозират, пръчките в никакъв случай не трябва да се оставят за бъдещи стъбла или кордони.

При по-слаби повреди, и ако раните са калусирани и дървесината е добре узряла, едногодишните пръчки трябва да се запазят и да се направи само една нормална резитба за формиране на лозите.

Битите асми също са много уязвими

Повишете грижите към тях

Във всички лозя, бити от градушка, независимо от степента й на поражения, е необходимо да повишите грижите. И да правите още по-старателно, всичко, което им е необходимо, за да се възстановят по-бързо и по-добре да узреят пръчките.

Това означава:

да торите правилно и оптимално,

да напоявате при нужда,

да правите своевременно необходимите обработки на почвата,

да провеждате своевременна борба с болестите и неприятелите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
189
0

За есенно лозе изберете внимателно вашата, а как да изчислите и броя на лозите Мястото за лозе се подготовя още от август или в началото на есента, тогава се риголва.

216
0

Най-важните съвети на д-р инж. техн. Николай Бакалов Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце. Надеждата на лозарите и винарите е да се задържи хубавото време и гроздето да

13518
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13761
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

41949
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

Още от Фермер
855
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

360
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

495
0

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

414
0

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

423
0

Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия.  Твърдението все пак е валидно за миналата година,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бургаският районен съд потвърди взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хил. лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев, съобщиха от пресцентъра на съда преди минути. Съдебното производство е протекло по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК -  съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение,

“Левски” може да подпише със сенегалския национал и бивш играч на “Евертън” Магай Гей. Халфът в момента играе за турския “Адана”, а информацията за него евентуален трансфер на “Герена” пристига от южната ни комшийка. Местният журналист Левент Юмит Ерол съобщи новината чрез профила си в социалната мрежи туитър със следния пост: “Сенегалският

- Малките ще се учат на речева учтивост - поздрав, благодарност, молба - Що е труд, цена, стока и личен бюджет - може да ги подготвите още отсега Учителите на първокласниците вече са избрали букварите и читанките на издателства, по които ще преподават наесен. Изборът е бил съгласуван с обществените съвети към училищата.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа