Дукена Жолева

През втората половина на юни се излюпват ларвите на лозовата щитовка, която е неприятел главно по лозата, но нанася повреди и по някои овощните култури като круша и ябълка.

Вредят и възрастните, и ларвите, които смучат сок от вегетативните части и плодовете на лозата.

Внимание:

Те са преносител и на вирусни болести, които не се лекуват

По-висока численост от този вредител се наблюдава в лозовите насаждения в южните и югоизточните райони на страната.

Той има само едно поколение годишно, но то е достатъчно вредно. В началото на вегетацията ларвите излязоха от зимното си убежище - кората на главините и пукнатините по стъблата на растенията и се придвижват, смучат сок от листата и летораслите и се превръщат във възрастни.

Те вредят по лозата от средата на май до средата на юни а ларвите - от втората половина на юни до края на лятото. В лозовите масиви и дворовете, където в продължение на няколко години плътността на неприятеля надвишава значително икономическия праг на вредност - 1 ларва на 1 лоза добивите и качеството на гроздовата реколта рязко се понижават

През юни женските снасят яйцата си. Те се разпознават по яйчната торбичка, разположена в задната част на тялото извън щитчето. Броят на яйцата в една торбичка е уникален - достига до 1500 - 2000. Излюпените ларви са силно подвижни и чак допреди листопада вредят, защото с него отново се предвижват към местата за зимуване.

През юни борбата срещу лозовата щитовка се провежда срещу новоизлюпените ларви - това трябва да стане 2-3 дни след излюпването им - обикновено през третото десетдневие на месеца.

Важни мерки:

- Следващото третиране трябва да се направи след 10-12 дни - в началото на юли.

- Подходящи инсектициди срещу този вредител са: Нуреле Дурсбан - 0, 075%, Релдан 50 ЕК -0,1%, Сумитион 100ЕК - 0,075% и др.

- Да се запомни, че през невегетационния период, след резитбата на лозите, се препоръчва зимно пръскане с Паразомер - 3%.

През юни борбата срещу лозовата щитовка се провежда срещу новоизлюпените ларви - 2-3 дни след излюпването им, обикновено през третото десетдневие на месеца
През юни борбата срещу лозовата щитовка се провежда срещу новоизлюпените ларви - 2-3 дни след излюпването им, обикновено през третото десетдневие на месеца