За зелените летни операции

При зелените резитби, които досега доста обстойно обяснихме, за някои читатели са останали някои неточности, затова допълваме: целта им е да регулирате сега дефекти при растежа и с оглед на бъдещо по-добро плододаване.

При филизенето се премахват излишни леторасти, когато са достигнали дължина 15-20 см и ресите са се оформили. Отстраняват се главно по-слабите и безплодни леторасти.

След 10-15 дни се прави второ филизене, успоредно с първото привързване.

С прищипването се маха върхът на летораст заедно с 1-2 недоразвити листенца. Така хранителните вещества се насочват към ресите, те се развиват и оплождат нормално. Така се предотвратява изресяването.

Чрез кършенето се премахва вегетационен връх заедно с 5-6 до 7-8 междувъзлия на летораст. Така се укротяват много буйни лози, за да се преустанови прекомерното изразходване на пластични вещества за удължаване на леторастите. Така се подобрява огряването и проветряването.

С колцуването се отделя и премахва пръстен от кората заедно с ликова тъкан в основата на плодна - пръстенът е широк 4-5 мм. Използва се колцувач, който може да отдели кората като пръстен и да не засегне дървесината.

Така се спира движението на асимилати от листата към корените, за да се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място. Зърната стават по-едри и гроздето узрява с 10-15 дни по-рано.

Да се прави ли прореждане

Прореждат се гроздове, предимно при десертните сортове, за да станат по-едри, а и лозата да не е претоварена.

Прореждат се зърна, предимно от връхната част на грозда, когато са неоплодени, дребни или деформирани.

Прореждат се и листа, когато са остарели, намират с в основата на леторастите и около гроздовете и засенчват чепките.

Това се прави, когато зрее гроздето и е особено полезно, когато времето е хладно и с чести превалявания. 

Това е колцуване
Това е колцуване