Кои сортове страдат най-силно от изресяване, източване и милерандаж
На изресяване са най-податливи сортовете Бяло без семе, Мискет червен, Мискет врачански, Мискет хамбургски, Ркацители.
Причините са различни, но най-често това се получава при буен растеж на леторастите, които започват да черпят повече хранителни вещества и така не остават достатъчно за ресите.
Друга причина може да е хладно, облачно и дъждовно време по време на цъфтежа - тогава се нарушава оплождането на цветовете.
Друго явление е подобно, но при зърната.
И от него има опасност в тази влажна година.
За какво става дума?
Когато на грозда се развият малък брой едри нормално оплодени зърна, а по-голямата част от останалите са дребни и безсеменни, явлението се нарича милерандаж или момици при лозите
То се наблюдава често при сортовете Болгар, Царица на лозята, Кардинал, Памид и някои други.
Трети дефект, който може да се появи при буйния растеж на летораслите от влагата, е източване на ресите. В резултат на постепенно изгубване на цветните бутони, растящата реса се превръща в мустак.
Тази форма на изресяване се нарича източване
Най-склонни към него са десертните сортове Болгар, Шасла доре, Бяло без семе, Италия и др.
Общо взето прищипването и кършенето на летораслите помагат да се справим с тези явления.
Коментари