Според нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов дестилацията като метод за повишаване на алкохолното съдържание на течности е известна от преди повече от 5000 години, но в продължение на хиляди години този метод е използуван главно за производство на лекарства и парфюми.

Дестилацията на плодови каши и вина за производство на ракии в домашни условия е много важен етап от производството на ракия и включва два основни аспекта.

Какви биват апаратите

При производството за лична консумация се използуват апарати с периодично действие, които в зависимост от своята конструкция се разделят на два вида: за еднократна или за двукратна дестилация.

Те се изработват основно от мед, защото медта притежава каталитични свойства и предизвиква химически процеси, които повишават качеството на ракията.

Oбясняваме подробно изискванията за тях.

За еднократна

За тази дестилация казанът няма дефлегматор

Това е казанът за еднократна дестилация в село Бели Искър край Самоков

Това е казанът за еднократна дестилация в село Бели Искър край Самоков

Този апарат представлява обикновен дестилационен казан, на който вместо въздушен дефлегматор е поставена дестилационна колона с три до осем дестилационни тарелки.

В дестилационната колона се повишава алкохолното съдържание на парите и не е необходимо да се прави повторна дестилация.

Чрез повишаване на броя на тарелките се увеличава и алкохолното съдържание на парите и могат да се произвеждат по-изчистени дестилати с по-високо алкохолно съдържание

Върху дестилационната колона се поставя дефлегматор пълен с вода, където се охлаждат по-трудно летливите пари, които се връщат в колоната и така се повишава алкохолното съдържание на дестилата. По този начин могат да се произвеждат дестилати с високо алкохолно съдържание до 86 градуса алкохол.

След дефлегматора алкохолните пари също постъпват в охладител, който може да бъде при по-малките казани серпентина, а при по-големите е кожухотръбен тип.

Предимствата на дестилационен апарат за еднократна дестилация е, че може да се получи дестилат с високо качество и високо алкохолно съдържание чрез само една дестилация.

А това - казанът за еднократна дестилация в Разлог
А това - казанът за еднократна дестилация в Разлог

Количеството на патоките е 2 до 2,5 пъти по-малко като алкохолно съдържание в сравнение с апарата за двукратна дестилация.

Този тип апарат може да се автоматизира, при което разходът на вода рязко пада и се подобрява качеството на дестилата.

Въвеждането на дестилационна колона повишава цената на дестилационния апарат с 30 до 40%.

За двукратна

Какво трябва да съдържат тези казани

Методът за свързване с тесто не е надежден, защото в казана се получава налягане, по-високо от атмосферното и при силно кипене капакът може да се отдели

Методът за свързване с тесто не е надежден, защото в казана се получава налягане, по-високо от атмосферното и при силно кипене капакът може да се отдели

Те са от най-стария тип. Състоят се от дестилационен казан, който представлява вертикален цилиндричен съд с плоско дъно.

Тъй като дъното се загрява най често с огън, то трябва да бъде 2-3 пъти по-дебело от цилиндричната част на съда.

При по-големите казани на дъното се монтира кран за източване. Върху казана се монтира капак с широк отвор в горната част. Най-добре е казанът да се свърже с капака чрез болт и гайка, между които е поставено уплътнение, което гарантира да не се губят алкохолни пари.

Методът за свързване с тесто не е надежден защото в казана при дестилацията се получава налягане, по-високо от атмосферното и при силно кипене на течността, капакът може да се отдели от казана и да причини голяма загуба на алкохол.

Върху капака се монтира разширителен съд, който наричаме въздушен дефлегматор или шлем - във вид на сфера или круша с обем 2 до 5% от полезната вместимост на казана.

Целта на този въздушен дефлегматор е да отстрани по-трудно летливите от етиловия алкохол примеси, основно висши алкохоли, които се връщат обратно в казана.

За сведение висшите алкохоли и висшите естери придават на ракията неприятен маслен привкус - те се наричат още "фузелови масла".

Метиловият и етиловият алкохол образуват при дестилацията неразделно кипяща смес.

Въздушният дефлегматор се свързва с охладителя чрез медна тръба, на която някои поставят в долната й част отвор, свързан с малък съд, в който се събират трудно летливите фракции. Тази тръба играе ролята също на въздушен дефлегматор и затова тя трябва да бъде леко наклонена, за да се връщат кондензираните пари в казана.

Охладителят е метален съд, най-често железен, в който е поставена медна тръба под форма на серпентина, в която се движат алкохолните пари.

Охладителят се пълни с вода от долната част, а топлата вода изтича през най-горната част. Алкохолните пари се охлаждат от водата и се стичат надолу по медната серпентина, откъдето постъпват в т.н. "барета", където е поставен спиртомер, за да се определя алкохолното съдържание на дестилата и да се отделят отделните фракции: първоток, дестилат и патоки.

Апаратът се нарича "за двукратна дестилация", защото, за да се подобри качеството на ракията се прави първа дестилация без фракциониране, получения дестилат се разрежда с вода и се дестилира с отделяне на фракции.