Инспекцията по труда започва проверки на еднодневните трудови договори в овощните градини в Кюстендилско, съобщи БНР.

Инспекцията ще започне в понеделник, когато е началото на беритбата на череши. При нарушение санкцията започва от 1500 лева.

Регистрирането на еднодневните трудови договори може да става и онлайн и не е необходимо да се подават заявления в самата дирекция. Миналата година издадените договори за региона са били около 1500, тази година, когато реколтата е много по-добра, се очаква те да са двойно повече.

Стотици, предимно безработни и пенсионери, се очаква да се включат в беритбата, обещаваната надница е 40-50 стотинки за набран килограм.

"С наличието на сключен писмен трудов договор при полагането на труд, ползват се нерегламентирани практики при възникването на трудовите правоотношения, както и на осигуряване на здравословни условия на труд и безопасни условия на труд", казва директорът на инспекцията инж. Валентин Златински.

Прави се предварителна подготовка и по охраната на черешовите градини с целия наличен ресурс на Областната дирекция на полицията, а от 4 юни ще се включи и звено от 20 жандармеристи.