Толерира адска жега

Lantana camara е най-разпространената разновидност. Нейните преливни цветове няма как да се опишат с думи. Това е точното растениие градина, в която пърхат колибри. У нас обаче цветовете се посещават от красиви пеперуди и други опрашители. Лантаната у нас се отглежда лесно предимно в контейнери. Достъпни са изправено растящи храстчета и каскадни форми на сравнително ниска цена около 5-10 лв. за брой. Отглеждането е лесен начин да оцветите градината или балкона в няколко цвята едновременно. Единственото условие е да има много слънце.

Лантаната толерира летните жеги и цъфти неуморно. Ниските температури подтискат растежа, развитието и цъфтежа. Именно сега е моментът да подберете добре огрявано място за нея. Малко други растения биха се представили толкова добре през цялото лято.

По отношение на почвата лантаната не е капризна и с лекота се развива добре във всякакви субстрати. Предпочитания има само към рН-то. Леко подкиселенета почва е идеална. А това се постига, ако повърхността се мулчира с борови кори или борови иглички.