Първо се произвежда разсад

Аспержите могат да се отглеждат и от семена, но поради бавното поникване и начално развитие е препоръчително да се направи разсад. За целта семената се засяват на открити лехи в края на април, при междуредови разстояния 20-25 см . Те никнат бавно (от 2 до 6 седмици) и затова е необходимо да се осигури оптимален воден режим чрез редовни поливки.

Когато растенията достигнат 7-10 см височина, те се прореждат в редовете на 8-10 см едно от друго. До есента те успяват да развият хубаво коренище с 3-4 разклонения.

През октомври стъблата се изрязват на 2-3 см над повърхността, лехата се почиства и прекопава и в това състояние разсадът презимува до следващата пролет.

Едногодишен разсад

Най-добри резултати се получават при засаждане на едногодишен разсад. Разсаждането на постоянно място се прави колкото е възможно по-рано напролет, преди да е започнала вегетацията.

Разсадът се изважда внимателно от почвата и се сортира. Избират се подходящи за засаждане растения, които имат дебели, месести бели корени с ясно оформени 3-4 пъпки.

Акценти при засаждането

* Мястото за разсаждане се подравнява добре и маркира на редуващи се тесни - 40 см и широки - 60 см ленти. В тесните ленти се изкопават канавки с дълбочина 40 см и почвата от тях се натрупва върху широките ленти.

* В дъното на образуваните канавки се поставя добре разложен оборски тор или компост, който се накопава с почва на 10-15 см. Те се засаждат поединично върху малки купчинки, приготвени от пръст и угнил оборски тор на разстояние 40-50 см по дъното на канавката.

* Върхът на кореновата шийка (растежните пъпки плюс корените) на разсада трябва да бъде на 15 см под ненарушената почвена повърхност и насочен нагоре.

* Засадените растения се покриват с 5-6 см почва.

Дълбочината на засаждане е много важна. При плитко засаждане се получават много на брой, но слаби филизи, а при по-дълбоко засаждане – малко на брой и много големи филизи.

Грижи за растенията

През първата година почвата се окопава неколкократно, като растенията последователно се загърлят, докато браздите се запълнят и повърхността се изравни.

През втората година междуредията се окопават. Реколтата не се прибира. Евентуално появилите се свещи се отстраняват.

През третата година започва прибирането на свещите. Рано напролет върху растенията в междуредията се натрупва почва с образуване на тирове с 35 см височина и 40 см ширина. В тях растат етиолираните млади стъбла (свещи).

През тази година от едно растение се изрязват около 5-6 свещи, за да не се изтощят младите растения.

След тяхното прибиране, почвата от тировете и междуредията се изравнява и поддържа чиста от плевели. През есента засъхналите стебла се изрязват на височина 10-15 см над почвата.

В райони със студена зима изрязването се прави през пролетта.

БЕРИТБА

Нормалната беритба започва от четвъртата година през април до средата на май, когато се прибират всички свещи. Това се прави всеки ден, а при силен растеж и два пъти – сутрин и вечер. Бере се ръчно с използване на специални ножове. Появилата се до повърхността свещ се познава по напуканата повърхност на почвата, филизите се подкопават и отрязват в основата на 3-4 см над кореновата шийка. Образуваните празнини на мястото на изрязаните филизи се запълват с разложен оборски тор.

Свещите трябва да се изрязват, преди да са се появили на повърхността. В противен случай бързо загрубяват.