Според Годишника на световната конкурентоспособност - 2018 на Института за развитие на управлението /IMD, Швейцария/ българската икономика, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява, но без да блести. През 2018 г. България заема 48-мо място от 63 страни, което е подобрение със седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване спрямо 2007 г.. Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните. Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка, без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери. Това се посочва в прессъобщение за ежегодната Оценка на конкурентоспособността на българската икономика на Центъра за изследване на демокрацията и на Института за развитие на управлението, Швейцариям, предава БТА.

Като мерки за повишаване на конкурентоспособността са посочени подобряване на ефективността на съдебната власт и публичната администрация; пренасочване на повече квалифицирана работна ръка от публичния към частния сектор; насочване на повече финансиране от ЕС към професионално образование; приоритизиране на развитието на националната система за иновации в законов, както и в бюджетен аспект; завишаване на прозрачността и европейската интеграция в българската енергийна система.

Бизнесът продължава да оценява като сериозен проблем изтичането на мозъци. За четвърта поредна година данните за общата и младежката безработица бележат понижение, като важна причина остава напускането на страната от много млади хора. Това, в комбинация с ниското равнище на заплащане в сравнение с Европа, в повечето сектори продължава да създава предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри зад граница и увеличение на дела на скритата икономика в България.

Тежестта от спазването на регулациите и липсата на одитна култура и добри счетоводни практики също са посочени от бизнеса като значителни пречки. Още веднъж се потвърждава нуждата от увеличаване на международния опит, адаптивността и гъвкавостта на българските фирми. Същевременно България се нарежда сред водещите места по инвестиции в телекомуникациите, комуникационни технологии и дигитални умения, което показва потенциала за развитие на таланти и високо обучени кадри, при наличие на необходимите политики, добро управление и инфраструктура.

По данни на Годишника на световната конкурентоспособност - 2018, положително се оценяват размерът на данък печалба, общият размер на корпоративните и лични данъци, размерът на правителствения дълг, възможността за бързо и безпроблемно регистриране на нови фирми и регулациите на пазара на труда.