Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор

Комисията по земеделие на ЕС, която се срещна в Страсбург, прие редица предложения за реформа на Общата селскостопанска политика за периода след 2020 г. с 32 гласа (срещу 5 и въздържали се - 6).

Депутатите от Европейския парламент заявиха, че държавите-членки на ЕС трябва да имат възможност да адаптират селскостопанската политика на ЕС към техните нужди, но да отхвърлят всички промени в аграрно-промишления комплекс, които могат да изкривят конкуренцията на единния пазар.

Земеделската политика в ЕС трябва да се основава на общи  цели. Държавите-членки са задължени да разработят своите национални стратегии на тази основа и да изберат мерките, които считат за най-подходящи за тях.

Бъдещата политика на ЕС в областта на селското стопанство трябва да допринесе за повишаване на ефективността и спазването на най-високите европейски стандарти, нарушенията на които ще бъдат наказвани със санкции, казаха депутатите от Европейския парламент.

Стратегията за развитие включва осигуряване на устойчивост на селскостопанския сектор, привличане на иновации в земеделските стопанства и подпомагане на научните изследвания.

Други мерки включват по-малко средства за големите ферми и повече за млади и начинаещи фермери.