В кои случаи ще могат да се въвеждат и небиологични животни в едно стопанство

Ще им се отпускат пасища

Зайците да могат да се отглеждат биологично предвижда проект на допълнение в Наредба N1 от 2013 г. за прилагане на правилата на биологично производство на растения, животни и аквакултури, растителни, животински продукти, продукти от аквакултури и храни, тяхното етикетиране и контрола върху производството и етикетирането. Общественото обсъждане на проектонаредбата продължава до 27 май.

Според д-р Валентин Иванов, квмн, който има богат теоретичен и практически зайцевъден опит, отглеждането на биологични зайци гарантира получаването на висококачествена продукция

Но успоредно с това изпълнението на всички критерии и изисквания безспорно ще постави на изпитание зайцевъдите.

Що се отнася до произхода на животните проектонаредбата предвижда в случаите, когато няма достатъчен брой биологично отглеждани зайци въвеждането на небиологични животни стопанството възможно при спазване на следните условия:

При създаване на стадо за първи път до 100 % от животните могат да бъдат с небиологичен произход, като се отглеждат в съответствие със стандартите за биологично производство.

При въвеждане на животни в биологично стадо могат да бъдат купени небиологични нераждали женски зайци до 20% и мъжки до 5% от броя на възрастните зайци в стадото. Този процент може да се въвежда всяка година при уведомление на контролиращото лице. Мъжките и женските зайци за развъждане трябва да са по-млади от навършена 4-месечна възраст.

Процентът на нераждалите женски зайци може да се увеличи до 40% при издадено от компетентния орган разрешение, в следните случаи:

- ако стопанството ще се разширява значително;

- ако се сменя порода;

- в случай на висока смъртност (над 40%), причинена от болест или бедствие.

Съгласно проектонаредбата няма да се разрешава отглеждането на биологични и небиологични животни в едно и също стопанство (оператор).

Д-р Иванов коментирано по следния начин това изискване. При постоянен контрол и мониторинг според него биха могли да се съвместят тези дейности и взаимно да се развиват. А средствата от производството на биологични зайци могат да се влагат в небиологичното направление и обратното. Това само би стимулирало зайцевъдите да разширяват дейността.

Целия текст и коментарите по допълнението в наредбата четете в новия брой на в. "Български фермер"

При отглеждането на биологични зайци могат да се използват клетки - стационарно настанени върху пасища (тревни площи)
При отглеждането на биологични зайци могат да се използват клетки - стационарно настанени върху пасища (тревни площи)