Сеялката е най-важната техника, която осигурява успеха при прилагането на почвоопазващото земеделие

Сеитбата е най-важният фактор, влияещ върху прорастването на семената и укрепването на растенията в почвата, добивите и контрола върху вредителите, болестите и плевелите. Особено важно е правилно да се проведе сеитбата на култури с малка плътност на насажденията, такива като царевица и слънчоглед. Пристъпвайки към директната сеитба, е препоръчително отначало да се наеме сеялка или да се сключи договор с предприятие за услуги със земеделска техника, след това да се преоборудва обикновена сеялка за новата технология и едва след всичко това да се инвестира в закупуването на специална машина.

Изборът на сеялка, адекватно отговаряща на типа почва и изискванията на фермера, може да предопредели успеха или провала при приложението на директната сеитба във всеки конкретен случай.

Идеална сеялка може да се нарече механизъм, позволяващ да се разположат семената в почвата по възможно най-добрия начин, за да се гарантира покълването и последващото развитие на растенията в съответствие с техните изисквания.

ИЗБОР НА ОПТИМАЛНАТА СЕЯЛКА

За да може сеитбата да се проведе по най-добрия начин, механизаторът е длъжен да познава основните принципи на технологията на директната сеитба и изискванията на семената и растенията. Обикновено малката модификация на оборудването, системата на отреза на растителните остатъци и прокарването на браздите, ниската скорост на сеялката осигуряват сеитба, адекватна на изискванията за получаването на високи добиви. За най-добра се смята сеялката, отговаряща на изискванията за прорастване на семената и развитието на растенията. Не съществува универсална сеялка, идеално подходяща за всички типове почви и растителни култури, както и за топографските особености на местността и конкретните изисквания за разпределяне на семената и торовете. Въпреки това има редица фактори, които трябва задължително да бъдат взети под внимание при избор на сеялка с механизъм за едновременно внасяне на торовете:

На първо място, това е възможността за адекватна сервизна база и наличието на резервни части, което е особено важно при възникването на извънредни ситуации

Трябва да се вземе под внимание разстоянието между разпределителния механизъм и повърхността на почвата. Колкото е по-малко това разстояние, толкова по-добре и равномерно ще се разпределят семената

Важна роля има размерът на сеялката, който трябва да съответства на топографията на местността и размера на полето. Сеялка с голяма работна ширина е идеална за големи равни терени, но не е подходяща за малки и неравни поля.

При малки и неравни терени най-подходящи са хидравличните сеялки. Освен това сеялката трябва да бъде лесна за управление и обслужване, в частност такава, че да може да бъде обслужвана в собственото стопанство. Сложните машини могат да доведат до трудности с управлението и обслужването.

Невинаги по-скъпата или по-известната марка сеялка ще отговоря по-добре на условията на конкретното стопанство.

ДОКОЛКО Е ВАЖНА ПОЧВАТА

Сеитбата в почва с нарушена структура и преуплътнен повърхностен слой ще доведе до допълнителни проблеми в случай на излишък или недостиг на влага в почвата. Преуплътняването на почвата затруднява поглъщането и бавното изпаряване на дъждовната вода.

Сеитбата трябва да се проведе в момента, когато почвата е възможно най-рохка и има идеално съдържание на влага. Сеитбата в условия на повишена влага способства за уплътняването на почвата и като следствие може да затрудни поглъщането на влагата.

Препоръчва се използването на сдвоени режещи органи за разрушаването на уплътнения слой на почвата при сеитбата на култури с разстояние между редовете повече от 50 см (царевица, соя, слънчоглед).

РОЛЯТА НА РЕЖЕЩИТЕ РАБОТНИ ОРГАНИ

Наричани още гилотина, те са едни от най-важните детайли в конструкцията на сеялката. Именно това приспособление осигури през последните години голямото разпространение на технологията на директната сеитба при условия на глинести почви. Режещите органи изпълняват ролята на култиватор, разрушаващ преуплътнения почвен слой.

При култури, засявани с голямо разстояние между редовете, такива като соята (0,4 - 0,5 м) и царевицата (0,7 - 0,9 м), използването на гилотината е задължително, особено при глинести почви, уплътнени при жътвата на предишната реколта.

КАК СЕ ПРЕОДОЛЯВАТ НЕРАВНОСТИТЕ НА РЕЛЕФА

При технологията на директната сеитба работата при участъци с неравномерни очертания е по-трудна, тъй като е необходима по-голяма теглителна мощност за сеялката, формирането на по-големи по размер бразди и последващо заравяне на внесените в почвата семена.

Обикновено сеитбата на неравни участъци води до по-голямо износване на сеялката и се отразява негативно върху прорастването на семената. На практика трактористът усеща, че е много по-лесно да сее на правите участъци.

Трябва да се отбележи, че сеитбата по права линия на площи с голям хоризонтален наклон ще способства за ерозирането на почвата вътре в сеитбения хоризонт при традиционната сеитба, както и през първите години на прилагането на метода на директната сеитба.

ИДЕАЛНАТА СКОРОСТ НА ДВИЖЕНИЕ НА СЕЯЛКАТА

Скоростта на движение на сеялката се смята за оптимална, ако браздата се отваря и затваря без голямо смесване на почвата, а също се поддържа постоянна ширина на редовете и дълбочина на браздите. При това трябва да се вземат под внимание факторите за покълване на семената и плътността на насажденията. За пшеницата, ечемика и овеса плътността на сеитбата трябва да бъде 200 - 300 растения на квадратен метър, така тези култури са способни да компенсират недостатъчната плътност на сеитбата за сметка на разклоняването. При царевицата плътността на насаждението е 5 - 6 растения на квадратен метър, при това възможността за самостоятелно компенсиране на недостигащите растения е много малка. Поради това сеитбата на царевицата трябва да се проведе много старателно, за да се гарантира равномерното разпределяне на семената, скоростта на сеялката трябва да бъде много ниска.

Скоростта на движение на сеялката зависи също така от способността й да поставя семената на необходимото разстояние и дълбочина. Това, на свой ред, зависи от системата за разпределяне и внасяне на семената в почвата. Като правило, за обикновените сеялки препоръчваната скорост е 4 км/час при сеитбата на култури с повишени изисквания към разпределянето на семената като царевицата, и 6 км/час при култури със способност за компенсация.

КАК ДА СЕ АДАПТИРА ТРАДИЦИОННАТА СЕЯЛКА

Традиционната сеялка може да бъде адаптирана за директна сеитба.

Но самата структура на тези машини не притежава необходимата здравина, необходима за тази технология, поради това сеялката трябва да се заздрави. Поставянето на приспособления от тънки или нискокачествени материали може да предизвика проблеми при работата.

Простите системи с гладки режещи дискове и набраздител улесняват сеитбата при глинести почви и неравни участъци.

Преди да се адаптира сеялката, за да бъдат избегнати грешките и загубите на пари и време, е добре да се получи консултация от производители, които вече са направили подобно адаптиране на техниката и имат опит на работа с нея.

Като правило, адаптирането включва поставянето на тънък набраздител (1-2 см), предната повърхност на който е покрита с висококачествен метал (закалена стомана) с абразивен профил. При адаптирането на механизма на сеялката, регулиращ дълбочината, трябва да работи не върху валяка за уплътняване на почвата над семената, а върху страничните дискове на засяващия механизъм (двоен диск).

Farm Journal