Фермерите търсят алтернативи при решенията си за нова техника, за която ще инвестират не малко пари

 

Любомир Коралов Стара Загора - София

Къде, ако не на най-голямото национално и международно изложение за агротехника в България БАТА АГРО може да се напипа пулса на пазара за машини - супер важен фактор за развитието на земеделието у нас. Единадесетото издание на старозагорския панаир очерта, ако не напълно, то поне в общи линии картината на едно все още леко раздвижване в търсенето на нова агротехника. На изложението на летището беше представена на продукция на световните и родните производители в агромашиностроенето. Това ни даде възможност да потърсим истината за развитието на агропазара в България с помощта на експерти в различни негови области. Нашите четирима събеседници бяха:

един от малкото български производители на оригинални машини за основни обработки инж. РАШИД УЗУНОВ, гл. инженер на завода в гр. Завет и зам.изпълнителен директор на дружество РАЛОМЕКС

дистрибуторът на вносни машини с над двайсетгодишен стаж в сектора НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ, търговски мениджър на фирма ФИАММА

БОЖИДАР МИТОВ, Агробизнесмен на България щ1 за 1997 г, управител на АГРОЕЛИТ, Търговище

ИВАН СТОЯНОВ, експерт в сектора за регистрация на нови машини в МЗХ.

Попитах ги: как биха коментирали състоянието на пазара за земеделска техника у нас в контекста на видяното на БАТА АГРО 2018? На този и лесен, и труден въпрос те отговориха:

Инж.Рашид Узунов

- На това изложение, в което участвам от самото му начало, се случи нещо доста интригуващо и различно за продукцията на нашата фирма. Още в първия ден сключихме три сделки. И трите за машини, чиято премиера бе тук. Доста добро начало. И мисля, че това не е случайно.

Първото нещо, което ми направи впечатление в тези сделки беше това, че продажбите бяха на нови клиенти, които не са купували досега от нас. За мен това означава, че фермерите идват тук, за да търсят алтернативи при решенията си за своята нова техника, за която ще инвестират не малко пари. Не робуват само на една западна, скъпа марка и така започват да харчат парите си разумно. Търсят баланса между качество и цена. Именно такива са нашите машини.

Видяното тук и изобщо в последно време и в други страни ме кара да мисля, че като цяло пазарът се характеризира с това, че клиентите ще започнат все по-често да търсят машини, без да робуват на налагани по различин пътища марки. Те търсят машини, които да отговарят на техните изисквания като надеждност, функционалност, ниска цена, така че продукцията им от полето да бъде конкурентна и за тях да има повече добавена стойност. Моята прогноза за бъдещето, до края на годината, а и следващата е, че земеделските производители ще повишат своята взискателност към предлаганата техника и към условията за закупуването ѝ. Като цяло пазарът в България е наситен с техника, а и продажбите започват да се отпушват, но проблемът не е в новите машини, които се предлагат. Основният проблем е във вноса на техника "от втора ръка" - търговия, която според мен, трябва да намери, и то без бавене, някаква регулация от страна на държавата на нейното предлагане.

Николай Ангелов

- Имам впечатлението, че пазарът у нас на агротехника леко започва за да се събужда след като фермерите осъзнаха, че субсидии няма да има за закупуване на нови машини. Те изчакаха близо две години, разчитайки да се снабдят с нова техника чрез субсидии, с европейски пари. Това явно няма да се случи в близките години.

Очаквам да започне /може би то вече започва/, както става ясно от сегашната БАТА АГРО, едно разместване на пластовете и сред земеделските стопани, и във фирмите, които предлагат земеделска техника. Това става чрез преструктуриране на техните дейности. Това обяснява и факта, че фермерите отново започват да "пазаруват" техника, най-вече чрез лизинг и банкови кредити, както и със собствени средства. Така че за мен този панаир е положителен форум, на който се очерта раздвижването на този процес, който коментираме сега с колегите. Хората могат да видят какви новости има на пазара, за да си купят нужните им машини и така да бъде по-ефективен техният труд.

Божидар Митов

- Пазарът за агротехника и неговото състояние се определя от притока на свежи средства, на пари, които достигат до земеделците. Това първо. Второ, ако има програма за субсидиране купуването на техника- тогава също се пазарува повече. Това са основните две неща, които оказват влияние върху състоянието на технопазара у нас. Но има и други обстоятелства. При сушава година, каквато е тази, това ще окаже влияние върху количеството и качество на продукцията. И върху цената й. Към това като се притурят и ниските цени на зърното в момента се получава задържане в търсенето на машини. Сега това се отразява и при нас земеделските производители. В резултат намалява техно търговията.

Естествено, това оказва своето влияние и върху хората, които ни предлагат машини: вносители и наши производители. И те се затрудняват в работата си с различните световни брандове. Т.е. ние сме като скачени съдове и си взаимодействаме взависимост от притока на финансови средства. Това е в основата...

Ако се появи нещо ново, което да е по-добро като технология или като иновативна машина, интересът нараства. И това, заедно с рекламата, влияе положително върху продажбите на машини. Цените също са важни, но са на втора линия, а машината, която се предлага на фермера, трябва да е доказала своите качества. Тогава стопанинът ще дойде и ще купи това, което му е нужно за пряката му работа на полето и в стопанския двор. И аз постъпвам по този начин, но не така често, защото нашата фирма има всички машини, които са ни необходими. Но това, което имаме в машинния парк започва да се износва и трябва да се заменя с по-ново, по-продуктивно. Колкото и да е качествена една машина, като направи 7-10 години тя остарява и морално, и технически и трябва да се заменя с нова.

Иван Стоянов

- БАТА АГРО е подчертано професионално изложение, защото в него участват най-големите марки и брандове и техните български вносители.

Интересът е висок, видяхме множество посетители, които обсаждаха машините. Фермерите идват тук с конкретни идеи какво точно им трябва и директно се договарят с представителите на фирмите, предлагащи техника. Хубавото е, че тук има най-новото, което идва от световните лидери в агромашиностроенето. Има пълната гама машини за зърнопроизводството. Има инвентар и оборудване и за други земеделски браншове.

Всеки посетител може да намери това, което го интересува. И цените, доколкото разбрах, са приемливи.

Така че, няма да сгрешим, ако кажем, че се наблюдава един процес на обновяване на техниката, макар и не с тия темпове, с които биха желали, може би, фермерите и както е било минали години. Но земеделците са наясно с нуждите си и започват да инвестират в нова техника. Това личи от нашите справки на всеки три месеца за регистрирана в МЗХГ нова иновативна техника.

Специално нас, експертите от МЗХ, тук на БАТА АГРО ни интересуваше изпълнението на един нов регламент, който е в сила от 1-ви януари 2018 г. В него има изисквания за сертификати и маркировки. Видяхме, че машините, които са тук на изложението отговарят на повечето от тези евронорми които са задължителни.

Случаите на неспазване, защото имаше и такива, са малко. Това се отнася особено за сроковете на експлоатация на двигателите, при които има вредни емисии.

Профи земеделците изпълваха пространствата около машините и имаха пълен достъп до тях
Профи земеделците изпълваха пространствата около машините и имаха пълен достъп до тях
FENDT 1050 Vario е най-икономичният трактор в този клас, а това привлича интереса на фермерите
FENDT 1050 Vario е най-икономичният трактор в този клас, а това привлича интереса на фермерите
Една от премиерите на РАЛОМЕКС, продадена още през първия ден на панаира
Една от премиерите на РАЛОМЕКС, продадена още през първия ден на панаира
При HORSCH винаги имаше клиенти и активни преговори
При HORSCH винаги имаше клиенти и активни преговори
Първото важно нещо за сделката е цялостната информация за качеството на машината
Първото важно нещо за сделката е цялостната информация за качеството на машината
Най-голямата в света пръскачка, най-голям интерес Снимки:Андрей Белоконски
Най-голямата в света пръскачка, най-голям интерес Снимки:Андрей Белоконски