Променя се съставът на глобалната потребителска кошница

Алма Давидова

Ключовите тенденции на световния пазар на селскостопански продукти и в консумацията на храни очертават икономистите на Организацията по прехрана и земеделие - ФАО към Организацията на обединените нации - ООН.

1. Забавяне растежа на потреблението

Нова тенденция на пазара на храни е забавянето растежа на потреблението. На първо място, тя се отнася до зърното, месото и растителното масло.

Според прогнозите на ФАО, през 2017-2026 г. темповете на растеж на тяхното потребление, в сравнение с предходното десетилетие, ще бъдат намалени с около половината.

През последните 20 години най-голямото увеличение на потреблението на калории на глава от населението в развиващите се страни е достигнало 20%, а в ЕС - само 4%.

Докато нарастващото потребление помага за разрешаването на глобалния проблем с глада и недохранването, много страни вече имат проблеми с прекомерната консумация на храни, което води до затлъстяване на населението.

2. Намаляване на разликата в потреблението на храни от населението на развитите и развиващите се страни

Появата на тази тенденция е свързана с увеличаване на глобалното благосъстояние на населението.

“Ако средната стойност /за периода 2009-2012 г./на растежа в благосъстоянието на развиващите се страни е 5%, то в развитите страни тази цифра само малко надвишава 1% ”, коментира икономистът към ФАО Дмитрий Приходко.

Урбанизацията е вторият ключов фактор, който засяга сега и в бъдеще потреблението на храни в света.

Ръст на градското население ще се наблюдава във всички региони и държави.

В момента най-урбанизираните региони в света са Северна и Латинска Америка, но през следващите 15-20 години ситуацията може да се промени.

Дмитрий Приходко посочи, че в най-близките 5 години най-значимо нарастване на градското население ще се наблюдава в страните от Азия и Африка. Естествен резултат от този процес ще бъде запазването на положителната динамика в търсенето на храна

На първо място, урбанизацията ще бъде придружена от повишеното потребление на месо, млечни продукти, преработени зърнени продукти в азиатските и африканските страни.

3. Промяна в състава на глобалната потребителска кошница

“През следващите 8 години очакваме растежът на общото потребление на зърнени култури в света да спада от средно 2% годишно до 1% годишно. При растителните масла то ще намалее от 4% на почти 1,5% на година ”, смята експертът.

Причината за това явление може да бъде забавяне на ръста на потреблението в Китай, както и промени в политиката, свързана с производството на биогорива.

4. Ръст в консумацията на протеинови продукти

Както се очаква, потреблението на протеинови продукти от животински произход ще се увеличи.

Видът им ще се различава малко по региони, в съответствие с националните предпочитания, но като цяло се очаква увеличение на потреблението на животински продукти: мляко, млечни продукти, домашни птици, месо. Промяната в качествения състав на храната ще доведе до увеличаване на търсенето на фуражна царевица, шротове и фуражни протеини.

Най-активният ръст в търсенето на такава храна се очаква главно в Китай, както и в Югоизточна Азия, Индия, Северна Африка и Близкия изток.

“Един от най-обещаващите пазари за аграрните продукти са страните на юг от Сахара, където се очаква значително нарастване на потреблението на пшеница, захар, месо, млечни продукти и растителни масла”, каза още Дмитрий Приходко.

Прогнозите са за ръст в търсенето на хранителните продукти в Индонезия.

Тя заслужава специално да бъде спомената. Това е един от обещаващите пазари. Населението на страната е 261 млн. души.

“Очакваме в близко бъдеще консумацията на птиче месо в Индонезия да нарасне с 18%, на пресни млечни продукти - с 22%,а на говеждо месо - с 26%”, каза експертът.

5.Перспективите за зърнения пазар

Сред най-обещаващите пазари за износ експертите на ФАО посочват Египет. Предвид ръста на населението и доходите, през следващите 8 години се очаква тази страна да увеличава вноса на пшеница с около 2 милиона тона годишно.

“Други страни в Северна Африка също ще увеличат вноса на пшеница, особено Алжир.

Ако говорим за страните на юг от Сахара, най-значимото увеличение ще бъде наблюдавано в Етиопия. Също така, ще расте търсенето на пшеница от страни като Судан, Нигерия, Южна Африка,”- казва още експертът.

Значимо увеличение на вноса на пшеница ще се наблюдава в Югоизточна Азия: Индонезия, Малайзия, Виетнам, Филипините и други страни.

Основният двигател на глобалния растеж на царевичния пазар е увеличаването на консумацията на животински протеини. В същото време най-значимото нарастване на консумацията на птиче месо ще се наблюдава в страните от африканския континент:

Судан, Мозамбик, Кения, Етиопия и Нигерия. “Очакваме, че в продължение на 8 години растежът на консумацията на птици на световно равнище ще бъде приблизително 12%. Нарастването на консумацията на говеждо месо е 10%,а на свинско месо - 9%.

Най-значителен ръст се очаква за млечните продукти - 20% през следващите 8 години ”, каза още експертът.

Това ще доведе до увеличаване търсенето на фуражна царевица

“Очакваме страните от азиатския регион да увеличат потреблението на царевица с 16%, страните от Северна Америка - с 16%, страните от Латинска Америка, предимно Бразилия и Аржентина - с 20%”, прогнозира Приходко.

Ръст в потреблението на царевица се очаква и за Европа - с 13% през следващите 8 години. Трите най-обещаващи пазара на тази култура са Китай, Мексико и Саудитска Арабия. В допълнение, много важни пазари ще бъдат Египет и Алжир.

Преработката е над всичко

Една от най-интересните тенденции, наблюдавани напоследък в света, е забележим ръст на пазара на продукти от зърнени /19%/ и маслодайни /9%/, в сравнение със суровините (ръж, царевица, овес, ориз, сорго, соя, рапица, слънчоглед).

Например увеличаването броя на говедата и свинете в света, доведе до значително увеличаване на потреблението на готови фуражи.

“Световната търговия с готови фуражи за селскостопански животни нарасна от близо 600 млн. тона през 2009 г. до 1 милиард 600 млн. през 2017 г.”, отбеляза експертът.

Ръстът на поголовието на едрия рогат добитък предизвика голямо търсене на готови фуражи
Ръстът на поголовието на едрия рогат добитък предизвика голямо търсене на готови фуражи
Ръст в потреблението на царевица се очаква и в Европа - с 13% в следващите 8 години
Ръст в потреблението на царевица се очаква и в Европа - с 13% в следващите 8 години
Съществено нарастване импорта на пшеница ще има в Югоизточна Азия
Съществено нарастване импорта на пшеница ще има в Югоизточна Азия