Интервю на Алма Давидова

- Г-н Манолов, какви са промените,които наблюдавате на пазара на земеделска земя?

- Задава се едно покачване в цените на нивите и статистиката го показа - според НСИ ръстът е около 15%. Това се дължи до голяма степен на засиления интерес към покупка на земеделска земя (има и огромно струпване на свободен ресурс, който чака да бъде вложен).

Но предлагането е доста свито.

Единствено по-големи пакети могат да се купуват от някой, който е купувал и преди време...Или ако се появи закъсал земеделец, който да продава.

Цените на дребно станаха на места по-високи от тези за цял пакет земеделска земя.

- Каква е реакцията на Адванс Терафонд на сегашната конюнктура на пазара?

- В един определен момент се получи насищане на пазара. Затова ние сега сме спрели да продаваме земя. Купуваме, но когато започнахме усилено покупките, установихме че цените са нараснали над 20%, а на места са и по-високи.

Не сме предполагали, че в Северозападна България цените ще достигнат 1000 лева на фона на Южна България, където преди време те също бяха на тези нива.

За Североизточна България не виждаме потенциал за ръст, защото там вече много добре са разпределени нивите между фермерите. Те достигат вече цени 2000, 2500 лева, които са двойно над цените в Северозапада.

- Как според Вас ще се движат цените на дребно и на пакетите земя?

- Последните 2-3 години се достигна това изравняване на цените на дребно с цената на пакетите.

А сега отново се получава отскок. Пакетите отново ще струват с около 50% повече от цените на дребно. Банките предлагат нула процента лихва на депозита и е лесно човек да получи финансиране...Но липсва предлагане.

- Каква доходност носи сега инвестирането в земеделска земя?

- Инвестирането носи 3-5% доходност само от рентите. А ако сте земеделец, доходността вече достига двуцифрени числа, което е и целта на подобна инвестиция.

- А какви бъдещи цени прогнозирате?

- Предстои скок в цените на земеделските земи, който няма да е безграничен, но ще е около 50% за големите пакети. Цената на дребно ще се консолидира около 1000 лева за декар и 1500 за пакетите.

- Как ще се отрази на този пазар новата селскостопанска политика след 2020 година.

- Би трябвало от март 2019 г. тя вече да е да ясна и е почти ясна в момента.

Намаление в субсидиите ще има, но и ще има много нови обвързани плащания, които ще компенсират този спад във финансирането. И ако хората започнат трайно да ползват земята, тяхната ефективност ще е голяма и тогава дори това няма да се усеща.

- Как преценявате пазара на рентите и как се движат те във вашето дружество?

- Рентите тази година ще се коригират с около 5%. При тях е по-бавен процесът. Зависи от стопанската година и климатичните условия.

Там където има напояване и при трайно ползване на закупената земя, рентите може и да скочат. Но това са единични землища.

В момента при нас рентите са с около 5% нагоре. Миналата година средно рентите бяха около 39-40 лв./дка, сега очакваме около 42лв./дка. Това е средната рента за тези 1000 землища, които притежаваме. На места има по-висок ръст, но средно е толкова.

На фона на предходните години, когато имаше спад с около 10% все още има да се наваксва.

- Сега може ли да се каже, че пазарът е на продавачите? Какви са главните тенденции?

- Продавачите диктуват цената. Но се предлагат много по-малки обеми.

Очакват се все по-високи цени с цел да се формират стопанствата, които трайно да ползват собствената си земя. Но това ще става все по-бавно във времето.

Проблем е и липсата на дългосрочна сигурност на ползването. Споразумението по ползване решава въпроса за собствеността, но само за 1 година. Каквото и да се направи като закон или кодекс за земята, първо трябва да се изследва ефектът от действието му. Иначе, както и да го кръстим, могат да станат големи поразии.

Сделки на Адванс Терафонд за 2017 г.

Директните продажби на Адванс Терафонд за цялата 2017 година са общо 9 917 дка при средна цена 1204 лв/дка.

През 2017 г. окончателно са продадени 146 дка земеделски земи при цена 1 500 лв/дка и други 472 дка при цена 1 450 лв/дка по два договора за финансов лизинг от 2015 година. Oтделно са продадени 6 597 дка на разсрочено плащане при средна цена 1 346 лв/дка.

От 2015 г. до края на 2017 г. общо продадени на финансов лизинг и на разсрочено плащане са 22 216 дка, които ще бъдат финализирани до пет години.

На 1 октомври е започнала новата стопанска 2017-2018 година.

Очакваните приходи за стопанската 2017-2018 г. са 6 247 416 лв., от които авансово са събрани 37.9%.

За стопанската 2016-2017 г. са събрани 83.8% от дължимите вземания, a за 2015-2016 г. - 96.8%.

През 2017 г. книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ добавиха 14%, до 2,199 лв. за брой. От началото на настоящата година се отчита ръст от 1.41%, до 2,23 лв. за лот.

Дружеството е задължено по закон да разпределя 90% от печалбата си, като дивидент, но в тази печалба не влизат преоценките на имоти например.

Влиза ефектът от приключени сделки, част от печалбата по договорите на разсрочено плащане и приходите от ренти.

Цената на акциите на Адванс Терафонд АД гравитират между 2 лв. и 2,3 лв. за акция в последните 3 години, като последната сделка е на ниво от 2,23 лв. за акция или общо 190 млн. лв.

Към края на февруари 2018 г. Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 219 346 дка земеделска земя и 133 дка градска земя с включени и продадените земи на разсрочено плащане, докато са собственост на дружеството.