Това влияе зле на сектора, защото смъква нивото на качеството, твърди Иван Чубрин, който отглежда 70 дка с ягоди и 30 дка с малини
Жени Владинова,
с.Мало Конаре, общ. Пазарджик
Иван Чубрин се занимава със земеделие от 20 години. А от 5 години заедно със своята партньорка Румяна Колчева отглеждат заедно 70 дка с ягоди в с.Мало Конаре, защото в този район те стават по-рано с 15-20 дни, когато има по-добра цена. Другият плюс е, че в околните села има много свободна работна ръка. По това време от годината хората тук нямат работа. В района се отглеждат основно зеленчуци и череши. И в промеждутъка за обработка, а и по-късно - когато е брането на ягодите, двамата партньори използват работниците. В района на с. Костенец имат още 20-25 дка ягоди и около 30 дка с малини.
Нашият район е малинарски и ягодарски, затова от много години се занимавам с отглеждането на тези култури, казва Иван. В района има изключително подходящи условия за тях. Тук има много минусови температури - два пъти повече от плюсовите. Или както казваме ние, ягодарите, не им ли е студено, ягодите не дават добър плод, обяснява производителят. Той не крие, че през всичките тези 20-ина години е натрупал голям опит. И затова подхващаме проблемите в бранша. Най-големият е, че в българското земеделие
липсват агрономи, които да влязат в нивите
и да "свикнат" с новите технологии и препарати. Ето защо първата работа на Иван и Румяна е да си осигурят агроном, който да следи и контролира развитието на насажденията. И късметът ги спохожда - "попадат" на много добра агрономка, която е в Пазарджик и е повече от 20 г. в бранша. Има огромен практичен опит, наясно е с всички нови препарати и технологии кога и как трябва да се използват. Дава препоръки как се прилага и най-важното - изисква да се правят изследвания на терен, което рязко подобрява добивите. И всичко това, разбира се, гарантира по-качествена продукция. И щом узреят, ягодите отиват на пресния пазар.
Иван е категоричен, че проблемите на полето (независимо какво се отглежда) се преодоляват с професионално отношение и много грижи към нуждите на културата. А това се прави от специалист и когато добрият агроном е насреща, и добивите са добри, и фермерът придобива знания и умения, твърди земеделецът.
Вторият най-голям проблем е бюрокрацията. И то на всички нива, обяснява Иван. Защото изискванията в даден момент са едни, и фермерът трябва да се съобразява с тях. Но изведнъж след три месеца вече не е така. Но за да спазваш правилата, и то в срок, трябва едва ли не да започваш отначало. А за това трябва време, а времето е пари, защото производителят трябва да се съобразява и с конкретен времеви "прозорец", в който да реализира продукцията си. Защото всяко производство (в случая на ягоди) е брънка от една много дълга верига, която започва от полето и завърша на трапезата на потребителя.
Рентабилността зависи от избора на качествен разсад
Много колеги садят не само некачествен, но дори болен, заразен разсад. А това е непрофесионално, казва Иван Чубрин. За да реализира качествена и конкурентоспособна продукция - здрави, едри и захарни ягоди, Иван и Румяна ползват италиански сортове на разсадник "Мацони". Садят още около 20 сорта като клери за прясна консумация, антея - и за прясна консумация, и за преработка, дипред - също за прясна консумация и за производство на компоти, раурика, елсанта, дели, априка, джоли, ароза, мармолада, летисия, хъни, прими, сибила, мадлен и др. Взимат разсадите от "Агромашина", Пазарджик. Преимуществото е, че разсадът се внася директно от Италия и има гаранция, че растенията са обеззаразени. От най-продуктивните разсади може дори да се извади реколта още същата година - садят се през юли и до септември може да се обере първата реколта. Иван препоръчва на колегите си ягодари да гледат шийката на всеки разсад - от нея зависи качеството. Добрият плод се получава при шийка от 5 до 7 мм.
Още подробности за проблемите в производството на ягоди и малини четете в новия брой на в. "Български фермер" на 24 май
Коментари