Наскоро една героична и достойна постъпка трогна цяла България. Сафет Халид от силистренското село Зарица приюти четири щъркела в дома си и ги спаси от измръзване. Необичайните метеорологичните условия и рязкото влошаване на времето в началото на пролетта повлияха на миграцията на птиците и те се оказаха жертви на студа.

Мъжът бил на път, когато се натъкнал на измръзналите щъркели и започнал да ги прибира в колата си. Той веднага взел решение да ги приюти в дома си, докато не се съвземат и времето не позволи да отлетят. Това посъветвали и еколози, които отишли на мястото, за да се уверят какво е състоянието на птиците и дали има опасност за тях, а и за самия Сафет, тъй като животните били уплашени и поставени в непозната обстановка.

Доброто дело на мъжа от Зарица зарази много хора, които последваха неговия пример. Повече от 40 щъркели бяха прибрани на топло и спасени от хората в региона. В други части на България подобни акции помогнаха за спасяването и на други видове птици.

Макар че Сафет живее скромно и бедно, той без колебание се е погрижил за бедстващите животни, като е споделил дори постелята и храната си с тях. Седмица по-късно той се раздели със сълзи на очи с петте птици и им пожела да носят благословия.

Самият Сафет има тежка съдба, но това не му пречи да помага и да върши добри дела. Преди години е опериран от тумор на ларинкса, поради което губи възможността си да говори самостоятелно. След като историята му се прочу, много хора призоваха в социалните мрежи да се съберат пари за говорен апарат, който вече е факт и благодарение на който Сафет може да разказва за необикновеното си дело и любовта към щъркелите.

Той получи и множество поздравления, както грамота и награда от Министерството на околната среда и водите, които му подариха бездимна печка за отопление. „Знам, че щъркелите са божествени птици, символ на здраве и дълголетие. Спасих петте щъркела и го направих със сърце и съвест“, казва Сафет.

Добрината получи отзвук и в много чуждестранни медии. „Какво бихте направили, ако се натъкнете на множество замръзнали щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си“, написаха от вестник "Гардиън".

Новината достигна и до международната организация за защита правата на животните ПЕТА. Мащабите на организацията са огромни, а призивите и инициативите й в името на опазването на животните се подкрепят от световни звезди, сред които музикантът Пол Маккартни, актьорът Джордж Клуни, покер играчът Даниел Негреану и много други. От ПЕТА обявиха спасителите на щъркелите за „герои на животните“, а Сафет, който поведе тази вълна от добри дела, получи грамота с текст „Вие допринесохте за един по-добър свят“.

Сафет споделя, че много се радва на получените поздрави и е благодарен за жестовете, които получи в знак на признателност както от държавата, така и от хората. Въпреки това не крие, че щъркелите му липсват и се надява някой ден да се завърнат. Поради това собственоръчно изработи нови щъркелови гнезда, които благодарение на общината бяха монтирани благополучно в „малкото селце с голямо сърце“, както от ПЕТА нарекоха Зарица. Той сподели в социалните мрежи, че се надява да е жив и здрав, за да види щъркелите, кацнали върху гнездата.