Свинете са основен резервоар за заразяване с вируса на хепатит Е, стана ясно по време на научно-практическата конференция "Актуални проблеми на инфекциите с вируса на хепатит Е при хора и животни", организирана от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерството на земеделието, храните и горите.

По време на конференцията лекари и ветеринарни специалисти обмениха актуални данни за епидемиологията, епизоотологията, разпространението, особеностите на развитие, профилактиката, диагностиката и лечението на хепатит Е.

Опасната зооноза представлява все по-нарастващ риск за общественото здраве в Европа и в България.

Налице са доказателства за нарастваща честота на заразяване с хепатит Е в България, като същевременно се отчита, че оценката на разпространението му сред хората в страната не е достатъчна. Има нужда от допълнителни изследвания и събиране на данни за разпространението на вируса сред животните, тъй като има известни неясноти по отношение източниците на инфекция, епидемиологията и епизоотологията на болестта, и нейните движещи механизми.

Специалистите се обединиха около становището, че е необходимо изясняване на ситуацията, изследване и описание на параметрите на проблема и набелязване на по-нататъшни мерки за превенция и контрол на заболяването.

(Подробности за зоонозната инфекция хепатит Е очаквайте във в. "Български фермер" в брой 1382 от 31 май)