52 плажа по Южното Черноморие без стопани

За първи път от години има достатъчно спасители

От юни времето ще е подходящо за море, а лятото ще е топло и дори малко над нормалното - температурите ще са по-високи с около 1 - 1,5 градуса. Тази прогноза направи климатологът доц. Георги Рачев пред “24 часа”.

Ще има валежи в Западна България, но в Източна и по Черноморието ще са по-малко от нормата за сезона. По-често ще превалява през юни и август, а юли ще е по-сух от нормалното.

Освен на хубавото време туристите ще се редват и на по-евтина сянка - чадърът и шезлонгът леко поевтиняват това лято. Сезонът започва официално между 1 и 15 юни. На най-посещаваните плажове например най-скъпата сянка е от 10 лв. плюс още толкова за шезлонг. Най-евтино е по 3 лв. Колкото по̀ на юг се отива, толкова по-евтини стават плажните принадлежности. (Какви са цените - виж графиката.)

За първи път от години не се очертава дефицит на спасители, твърдят хората в бранша. Причината била в

увеличените

заплати, които

стигнали 1000 лв.

на месец плюс безплатна храна и квартира. Предишни години много от спасителите бягаха в Гърция и Кипър, но някои вече се завръщали на родното море.

Проверка по Южното Черноморие преди старта на сезона показа, че повечето плажове все още не са готови да посрещат туристи. На много места ивиците не са почистени, нямат чадъри, на други подранилите летовници се припичат под рева на багери, които заравняват пясъка.

Един от малкото с водна охрана вече е северният плаж на Слънчев бряг, където от 15 май за първите туристи бяха пуснати обходни двойки да дежурят от 8 до 18 ч, колкото е и редовното работно време от 1 юни.

52 останаха плажовете по Южното Черноморие тази година, които нямат стопани. В списъка влизат и двата на Корал и Иракли, които са обявени за природосъобразен туризъм.

Без стопанин отново е култовият плаж на Алепу, известен повече като Шофьорския плаж. За него и още 8 ивици в общините Несебър, Поморие и Бургас областната управа е пуснала обществена поръчка за осигуряване на спасители.

“Сумата, която сме поискали и е одобрена от Министерския съвет, е 220 хил. лв. Не можем за всички тези пари да осигурим спасители. От безстопанствените сме избрали тези плажове, които са най-посещавани”, каза областният управител Вълчо Чолаков.

Идеята е поне за части от деветте пясъчни ивици да бъдат осигурени спасители, най-вече през юли и август, когато се пълнят с летовници.

Водноспасителна служба ще има и на определени участъци от дългия един километър плаж Атанасовска коса в Бургас, който кметът Димитър Николов наскоро поиска да бъде предаден на общината, за да го облагороди.

“Държавата трябва да предостави на общините незаетите плажове, те знаят най-добре как се стопанисват", коментира председателят на общинската комисия по водно спасяване Андрей Найденов.

Водни атракции за всеки вкус и всякакви възможности ще има и тази година.

Най-евтиното

забавление е

водната

пързалка,

където спускане е 2 лв., а с карта за 10 ползвания цената пада наполовина. Най-скъпо е плуването с делфини в единствения Делфинариум у нас, който се намира в Морската градина във Варна. Удоволствието струва 200 лв.

40 лв. е наемът на джет за 10 минути. По 10 лева на човек е возенето на банан, а полет с парашут е 60 лв. Флайборд, който ви издига до 10 метра над водата, струва 150 лв. за половин час.

Миналото лято на брега във Варна беше и единственият у нас блоб. Емоцията прилича по-скоро на детска игра - огромен дюшек, в единия край на който е клиентът, а в другия край скачат двама души, които го изстрелват във водата. Все още не е ясно дали любителите на екстремното удоволствие ще могат да му се радват и тази година. Но за любителите на плажния футбол и волейбол има безплатни игрища.

В аквапарка на Златни пясъци безплатен достъп имат деца с ръст до 90 см. Израсналите до 120 см след 15 юни плащат 15-16 лв., а над този ръст цената е 33-35 лв. за целодневно пребиваване, като пада почти наполовина за вход в следобедните часове.

Алтернатива на плажните приключения е “Хепи ленд” между Камчия и Шкорпиловци. Освен воден парк там има 8 тематични къта, люлки, заведения и зона за пикник. Входът е свободен за деца до 3 г., а за останалите престоят за цял ден струва 24 лв.

Към края на юни се очаква от Морската гара във Варна

да тръгват

и пиратски

корабчета,

които организират водни битки в морето. Цените за деца са 13-23 лв., а за възрастни - от 26 до 46 лв.

А за тези, които обичат дайвинга, има маршрути до потънали кораби и бившия правителствен самолет на Тодор Живков, който бе потопен на 22 метра в морето срещу Св. Константин и Елена. Цената е между 70 и 100 лв.

От 13 до 28° през юли, морската вода до 24°

До 130 л/кв. м дъжд в Западна България през юни, след 16 август - слънчево и топло

През лятото не ни очаква нещо изключително - температурите ще са нормални за сезона и дори по-високи с 1-1,5 градуса. Тази дългосрочна прогноза направи климатологът от СУ проф. Георги Рачев.

По-интересно е разпределението на валежите, които през юни и август ще са малко по-големи от нормата, а юли ще е по-сухо, допълни той. В Източна България времето ще е по-ясно и с валежи под нормата за разлика от Западна България, където се очаква повече дъжд. Юни заедно с отиващия си май е максимумът на валежите въобще във вътрешно годишно разпределение, уточни климатологът.

Той обясни, че валежите през лятото имат петнист характер -

никой не може

да предвиди кога

точно и къде ще

гърми, ще има

ли градушки

Това е типично за лятото, особено що се отнася за Западна България, допълни Рачев.

До 120-130 литра на квадратен метър дъжд се очаква през юни в Западна България, прогнозира пък метеорологът Петър Янков от TV-MET. Месецът ще започне с валежи, които след кратък период на по-сухо време от 18 до 20 юни ще продължат до 24-и. От 25-и до края на месеца се очаква по-продължителен сух период.

Юни се очаква да бъде с температури около нормите - средните максимални са между 25 и 28°С, а средните минимални - между 13 и 15°С.

Юли се очаква да бъде по-хладен от нормалното, сочат обаче прогнозите на Янков. През най-топлия месец на годината средните абсолютни максимални температури по принцип са от 40 до 43°С. А температурата на морската вода обикновено е от 21 до 24°С.

Валежните периоди за юли ще са от 1-и до 3-и, като дъждове ще има и над източните райони от 10 до 13 юли. От 22-и до 31-и ще има повече слънце и високи температури.

Август се очаква да бъде с температури и валежи около климатичните норми - средни максимални между 28 и 31°С, а средни минимални между 15 и 18°С.

Вероятността за

горещини е

по-голяма в

началото и в

средата на

август

По-ветровито ще е в началото на втората десетдневка и в края на месеца.

Валежните периоди за месеца ще бъдат от 1 до 4 август за цялата страна и от 10 до 15 август, отново с повече валежи в Западна България. От 16-и до 22-и ще бъде слънчево и сравнително топло.

Ако на Петровден духа вятър - на Коледа ще вали сняг

Ако на Петровден - 29 юни, духа вятър, по Коледа ще вали сняг. Какъвто е юни, такъв ще е декември, гласи народната метеорология. Тя включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения на хората върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека.

Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците), толкова по-люта ще е зимата, сочи още народната мереорология. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари. Ако прогърми на Илинден (20 юни), овошките ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро. Август също се свързва с виното: Сух август - сухи бъчви, дъждовен месец - пълни бъчви.

По дните от 1 до 12 август се съди за времето през отделните месеци. Ако на 1, 2 и 3 август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.