Голям брой научни публикации предлагат често пъти противоречиви и различни данни за ефективността, напомня Петко Пурчев от Плевен. Авторите базират своите заключения върху изследванията само на няколко (3-4 или пък 5) пчелни семейства, информира в. "Пчела и кошер. Наблюденията са правени за една календарна година, а не например за 5 последователни години, каквато е методологията при провеждане на експерименти в областта на земеделието, поради което тези данни въобще не могат да бъдат достоверни.

100% ефикасен метод за борба с вароатозата по пчелите все още няма, няма и да има. Самият акар с всяка година става все повече и повече адаптивен към всички прилагани химически съставки. За по-голям ефект от прилаганите методи, в частност за оксаловата киселина, трябва да се определи съответната доза, като се изхожда от силата на пчелното семейство и обема на кошера. Доста автори споменават за 30, 35 и даже 45 грама оксалова киселина в 1 литър сироп. Ефективността (%) на третирането с 45 г/1 литър е ~ 90%, като под 30 г/1 литър сироп ефективността значително намалява. Съгласно повечето научни публикации може да се стигне до извода, че най-добрата концентрация (%) за третиране срещу акара е 35 г оксалова киселина на 1 литър сироп, като същият може да се прилага по 5 - 6 мл на покрита с пчели Дадан Блатова рамка:

0 30 мл за малки пчелни семейства 1 (например нуклеуси или запасни пчелни семейства);

0 40мл за средни пчелни семейства;

0 50 мл за добре развити пчелни семейства.

МЕТОД НА НАКАПВАНЕ

Приложение, провеждано с метода на накапване, е най-добро, когато третирането се провежда през декември, при липса на открито пило и температура на околната среда повече от + 3 градуса С.

МЕТОД НА ПУЛВЕРИЗИРАНЕ

Той може значително да намали популацията на акара в пчелното семейство. Ефикасността е 97,4 - 98,3%, като вариацията е незначителна за двете години, докато е правено проучването.

БЛОКИРАНЕ НА ПЧЕЛНАТА МАЙКА

В Италия, през 2015 година над 3000 пчелни семейства, стопанисвани от 18 пчелари, са били третирани по този начин; пчелни майки са били затваря в клетки в периода 7-21 юли. След като откритото пило е било затворено, пчелните семейства с успех са били третирани с оксалова киселина два пъти, с интервал между двете третирания от 6 дни.

ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОКСАЛОВАТА КИСЕЛИНА

Оксаловата киселина при третиране на пчелите срещу вароатоза се използва в два варианта:

- Ултрадисперсно напръскване на пчелите с 3,5 % воден разтвор

- Парите на оксаловата киселина, които се получават при нейното нагряване

При третиране на пчелите с пари от оксалова киселина, горните прелки на кошера се затварят, а в долните се вкарват 10-15 кълба пушек от пушалката. На специално пригоденото устройство за тази цел се слагат 2 г от оксаловата киселина и 1 г глицерин (за 10-12 пчелни рамки, покрити с пчели) и в продължение на ~ 2 минути се оставя сместа да изгори в кошера. Пчелните семейства може да се третират 3-4 пъти през сезона.

Третирането и в двата случая може да се осъществи при температура на въздуха не по-ниска от + 12 градуса С. Пролетното третиране може да се осъществи след първото масово облитане на пчелите. При силна инвазия (наличие на видими акари по пчелите), третирането може да се повтори след 10-12 дни. През лятото се правят поне две обработки със същия интервал, като това става след центрофугирането на меда и подготовката на пчелните семейства за зимата. С цел да се избегне резистентност на акара на третираните семейства, нейното използване не е желателно повече от 2-3 последователни години.

Киселината никак не е безопасна и за самия пчелар, и последствията могат да бъдат доста тежки и трагични, поради което трябва да се отнасяме внимателно към използването й, напомня Петко Пурчев от Плевен.