Съветите са на Петко Пурчев от Плевен:

Опушване на рамките и кошерите с див розмарин

В пчеларската пушалка се изсипват 2-3 супени лъжици надробени части от див розмарин, като празни рамки, иззети от семейства, се слагат в празни магазини, като има монтирано дъно. Създадената кула се покрива с капак. Колкото кулата е по-висока, т.е. съставена от голям брой магазини, толкова ефектът е по-голям. Във всички отвори на магазините се пуска по 10-ина облака от дим от див розмарин. Дезинфекцията се провежда в продължение на 10 дни. Интересен е фактът, че основите, монтирани върху пчелните рамки, по-добре се изграждат от пчелите, в сравнение с другите. При преместването на третираните празни рамки с дим от див розмарин акара пада от пчелите, самките на акара избягват за определено време да снасят върху опушените пити, което води и до намаляване на числеността на акара. Подобно третиране води до оздравяване на пчелното семейство. След 2-3 месеца миризмата от опушването с дивият розмарин напълно изчезва, напомнят от в. "Пчела и кошер"

Опушване на пчелите с див розмарин

С дим от див розмарин може се тритират пчелните семейства, като за тази цел прелетните дъски плътно се затварят и с 4-5 облака дим от запалената пушалка заредена с див розмарин (Rhododendron tomentosum) се опушват 2-3 пъти в продължение на 1 час всяко едно пчелно семейство. Димът от дивия розмарин в отличие от други химични средства може да се използва постоянно, с изключение по време на медосбора. Така например, през август месец, 4-5 пъти с интервал от 2-3 дни се провеждат третирания с дим от див розмарин. Това се прави вечерно време, когато пчелите се събират в кошерите. За тази цел през долната прелка от пушалката се пускат 20 кълба с лечебния дим и прелката се оставя затворена в продължение на 20-30 min.

Има емпирични наблюдения на полски, руски, украински пчелари, че третирането с див розмарин благоприятно влияе върху яйцеснасянето при пчелната майка. Няма сведения за негативното влияние върху откритото или закритото пило вследствие на опушване на пчелното семейство с див розмарин.

Канди с див розмарин

Дивият розмарин може да се използва и като канди. За тази цел, в емайлиран съд се наливат 5-6 kg качествен пчелен мед, в продължение на 6-7 ч се топи на температура не по-голяма от 45 градуса С. В разтопения мед се добавят добре надробени листа от дивият розмарин (Herba Ledi palustris), старателно се разбъркват и плътно се затваря да престои в продължение на 5 дни. Температура в помещението не трябва да надвишава 15-20 градуса С с цел предотвратяване на ферментация. Суспензията се филтрира и с помощта на пудра захар се правят питки до твърда маса. Теглото на една питка е около 1.00-1.20 kg.

Основно правило:

Подобно подхранване се прави тогава, когато настъпва есента, наличие на студени нощи, в гнездата да няма открито пило, а прелките са отворени с широчина около 2-3 cm. След 5-8 дни по пчелите почти не остават акари (Varroa destructor).

Третиране с див розмарин (Rhododendron tomentosum), коприва (Urtica) и бял равнец (Achillea millefolium)

В 40-литров съд (повече от половина на съда) се слага див розмарин, а останалото количество се запълва с коприва (Urtica), добавят се няколко клонки от бял равнец (Achillea millefolium). Сместа се залива с вряла вода. Половин час съдът се държи на умерен огън, като две денонощия след това той по естествен път се оттоява. Може да се извърши и прецеждане. На 3 литра от сместа се добавят по 0,5 kg пчелен мед, налива се в специално подготвена за целта пчеларска пръскачка. Пчелите по питите се опръскват в норма 300 g работен разтвор на пчелно семейство. От юни месец третирането може да се извършва по 2 пъти в месец до края на септември. При наличие на кражба при пчелите мероприятие се прекратява!

Паста от див розмарин (Rhododendron tomentosum)

Пастата от див розмарин (Rhododendron tomentosum) се препоръчва да се използва като се намазва прелетната дъска на кошера, а също така върху дъното на кошера се слага намазана хартия или картон. Целта на подобно мероприятие е профилактика с възбудителите на аскосферозата и нозематозата, които са разпространени в природата и най-вече в латентна форма на пчелините. По този начин може да се намали пренасянето на заразата с блуждаещите пчели. Преминавайки през пастата, пчелите пренасят лекарството в кошера. Прилагането на пастата в различните места на кошера може да намали инвазията от някои раси мравки (Formicidae) в пчелното гнездо. След 10-ина дни в зависимост от влажността на въздуха пастата изсъхва и тя прекратява действието си.

Борба с восъчния молец

Ежегодно всяка есен след медосбора всички свободни пчелни рамки с цел тяхното им опазване от неприятели на пчелина, например, съхранявайки ги от малкия (Achroea grisela Fabricius, 1794) и големия (Galleria mellonela Fabricius, 1798 ) восъчен молец може да бъдат третирани с надробени листа от див розмарин (Rhododendron tomentosum).

Борба с вредителите (насекоми и гъби) по дървесината на кошерите

Проядените от насекомите кошери се познават по входно-изходните дупчици с малък диаметър – 1-1.5 mm. Около дупчиците се забелязва фин дървен прашец. Цикълът на дървояда е 3-4 години. Ларвите на дървояда прекарват голяма част от живота си скрити дълбоко в дървесината на вече изработения пчеларски инвентар. До това се стига, когато дървеният материал не е добре обработен и импрегниран. Прилагането на паста от от див розмарин (Rhododendron tomentosum) по всички части на кошера за дълъг период може да ги спаси от вредителите по дървесината на кошерите.