Целта е една-единствена - пчелите от началото до края на най-активно да участват в събирането и преработката на нектар, напомнят професионалните пчелари.
Някои семейства, макар и не по-слаби, се включват в пашата със закъснение след другите. Това се дължи на по-късното разузнаване и откриване на пашата от пчелите им.
За да се включат навреме в пашата, много пчелари "дресират" пчелите си. За целта преди това ги подхранват със сироп от чист мед. Важното е той да произхожда от същите растения, от които пчелите ще събират нектар.
Приготвяне: Една част от меда се разрежда с три части вода, чиято температура трябва да е 35-40 градуса. Така няма да "излетят" специфичните ароматни вещества на меда. По същата причина съдът, в който се държи сиропът, трябва да бъде постоянно затворен.
Освен това в сиропа не трябва да има никакви кристали от меда, защото тези кристали ще послужат за зародиши, около които ще кристализира и новонабраният мед.
Коментари