НАП ще започне проверки на прекупвачите на розов цвят

За  картел ще сезира и пита Комисията за защита на конкуренцията омбудсманът Мая Манолова, по подозрение за наличие на картелно споразумение в отрасъла на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и сваля цените.

Това съобщи тя при среща днес на масиви между гр. Сопот и гр. Карлово с местните производители на маслодайна роза.

Според нея е притеснителен фактът, че седмици преди активното предаване на розовия цвят и преди кампанията се изяснява каква ще бъде цената, както и обстоятелството, че тя е еднаква за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството.

Тя каза, че ще настоява земеделското министерство през общинските служби по земеделие да изпрати екипи на място за всички, които искат да се регистрират като земеделски производители, за да могат да получават финансова помощ след приключването на кампанията по беритбата и да си направят и сдружения, с които догодина да си защитават интересите.

Според нея обещаната при края на кампанията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, но може да стане и повече - до 50 ст./кг.

Манолова е разговаряла и с ръководството на НАП да започне проверки на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лв., а при установени нарушения да бъдат налагани сериозни санкции, въпреки че не изяснява механизма на санкционирането.